alcohol gedurende de zwangerschap

Negatieve effecten van het drinken van alcohol gedurende de zwangerschap is al in een vroeg stadium merkbaar: foetussen hebben al moeite met leren als ze nog in de baarmoeder zitten. Dit blijkt uit een onderzoek van Wetenschappers uit Noord-Ierland. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift: Alcohol: Clinical & Experimental Research.

Het was al bekend dat het nuttigen van alcohol tijdens de zwangerschap het kind ernstig kan beschadigen op het gebied van leren. Het onderzoek in Noord-Ierland laat zien dat de effecten al veel eerder merkbaar zijn: als het ongeboren kind nog in de baarmoeder zit. Het betreft hier habituatie, een van de meest basale vormen van leren. Habituatie valt te omschrijven als het wennen aan en vervolgens negeren van herhaalde en niet bedreigende prikkels. Een voorbeeld hiervan is het horen tikken van de klok.

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van een luidspreker. Deze werd tegen de buik van zwangere vrouwen geplaatst. Elke 5 seconden klonk een luide toon, waarbij de lichaamsreflex van de baby werd gemeten. Dit gebeurde door middel van echo-opnames. Uit de resultaten bleek dat gezonde foetussen die een aantal keer de toon gehoord te hebben geen reactie meer vertoonden. Foetussen van moeders die alcohol dronken gedurende de zwangerschap hadden meer tijd nodig om te wennen. Als je moeite hebt met het negeren van prikkels kan dat een signaal zijn voor problemen op het gebied van aandacht op latere leeftijd.

Met dit onderzoek wordt nogmaals benadrukt dat het drinken van alcohol gedurende de zwangerschap slecht is voor je baby. Dit geldt ook voor het drinken van kleine hoeveelheden alcohol. Het advies voor aanstaande moeders is dan ook om absoluut niet te drinken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.