Alcohol tijdens zwangerschap schadelijk voor IQ kind

Het drinken van alcohol tijdens zwangerschap wordt ten zeerste afgeraden. Alcohol gaat direct via de placenta naar de baby in de baarmoeder. De baby heeft dan nog geen volgroeide lever en het lichaam heeft veel meer tijd nodig om de alcohol te verwerken en af te voeren. Daarom kunnen de gevolgen van zwaar alcoholmisbruik gedurende de zwangerschap verwoestend zijn voor de baby.

Gevolgen alcohol tijdens zwangerschap

Het gebruik van alcohol gedurende de zwangerschap verhoogt het risico op een miskraam en vroeggeboorte. Bij een vroeggeboorte komt jouw baby ter wereld voordat hij 37 weken in jouw buik heeft gezeten. Het kan ook leiden tot het ontwikkelen van Foetale Alcohol Spectrum stoornissen.

lees ook: wat kun je eten tijdens je zwangerschap?

Zelfs gematigd drinken heeft negatieve gevolgen

Brits onderzoek heeft nu laten zien dat het drinken van een of twee glazen wijn in de zwangerschap het IQ van het kind kan schaden. Het onderzoek werd uitgevoerd op de Universiteiten van Oxford en Bristol. De wetenschappers hebben gekeken naar de IQ-scores van 4000 kinderen en het gebruik van alcohol van de moeders tijdens de zwangerschap. De resultaten van het onderzoek lieten zien dat matig alcoholgebruik, dat is een tot zes glazen per week, het IQ van het kind negatief kan beïnvloeden. Op de leeftijd van 8 jaar waren de IQ-scores van deze kinderen twee punten lager.

De relatie tussen het gebruik van alcohol door zwangere vrouwen en de IQ-scores van hun kinderen is echter moeilijk vast te stellen. Het gebruik van alcohol is moeilijk te scheiden van andere factoren die van invloed kunnen zijn op de baby. Denk hierbij aan de leeftijd en het onderwijsniveau van de aanstaande moeder. Het Britse onderzoek heeft alleen gekeken naar een verandering in de genen die niet gerelateerd zijn aan sociale aspecten of levensstijl.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.