Wel of geen glas wijn tijdens de zwangerschap wat mag je eten tijdens je zwangerschap

Als aanstaande moeder heb je regelmatig vragen op het gebied van voeding en drank. Wat mag je eten tijdens je zwangerschap? En in welke hoeveelheid en wat kun je beter achterwege laten? Een Belgische diëtiste en lactatiekundige Anita Badart-Smooke krijgt veelvuldig deze vragen van zwangere vrouwen. Daarom heeft ze besloten om de antwoorden op deze vragen te bundelen in een boek met de naam: ‘Eten in mama’s buik, antwoorden op voedingsvragen van aanstaande moeders’.

Anita geeft aan dat het belang van voeding niet onderschat moet worden. Aangezien inzichten op het gebied van voeding steeds veranderen, is het voor aanstaande moeders vaak lastig om te bepalen wat nu wel en niet mag. Iets wat een aantal jaren geleden nog gewoon kon, wordt nu bijvoorbeeld afgeraden. Zeer verwarrend natuurlijk. Het staat in ieder geval vast dat voeding vanaf dag één van de zwangerschap invloed heeft op de (ontwikkeling van) baby. Een aanstaande moeder moet dus zeker stilstaan bij wat ze binnenkrijgt.

Om een beetje orde te scheppen in de verwarring van zwangere vrouwen, geven we antwoord op de vraag: wat mag je eten tijdens je zwangerschap:

Koffie: wel of niet?

Koffie bevat uiteraard cafeïne en onderzoek heeft aangetoond dat het schadelijk is voor de baby als het grote hoeveelheden hiervan binnenkrijgt. Het kan leiden dat een vertraging in de groei van het kind. Een grote kop koffie per dag (200 cc) schijnt best te kunnen volgens recente studies. Maar als je als aanstaande moeder geen risico wilt nemen, kun je beter overgaan op cafeïnevrije koffie. Thee is natuurlijk ook een optie, al moet je niet vergeten dat daar theïne in zit, ook cafeïne dus. Wel in mindere mate, een halve liter van deze drank is dan ook toegestaan. Groene thee bevat overigens geen cafeïne, dus dat is ook een optie.

Wel of geen glas wijn?

De meningen over het nuttigen van alcohol tijdens de zwangerschap zijn nog steeds verdeeld. Sommige onderzoekers zeggen dat je als zwangere vrouw best af en toe een wijntje mag drinken. Maar alcohol is en blijft een giftige stof en het is onmogelijk om een veilige hoeveelheid vast te stellen. Het kan leiden tot leer- of gedragsstoornissen bij het kind, dus je kunt het risico maar beter niet nemen.

Schoonmaken van groenten

Tijdens de zwangerschap moet je rauwe groenten niet te lang laten liggen en goed wassen voor gebruik. Anders is de kans op de aanwezigheid van de Listeriabacterie groot. Deze bacterie kan zich echter ook op andere plaatsen snel vermenigvuldigen, bijvoorbeeld op een vaatdoek. Vergeet dus niet om deze tijdens je zwangerschap ook dagelijks te vervangen door een schone vaatdoek.

Extra vitaminen

Tijdens de zwangerschap is het noodzakelijk dat je extra vitaminen slikt. Maar ook als je nog niet zwanger bent, is het belangrijk de juiste vitamines binnen te krijgen. Zo wordt het aangeraden om 4 weken voor je zwangerschap al foliumzuur te slikken. Aangezien het niet waarschijnlijk is dat vooraf precies weet wanneer je zwanger zal raken, is het dus verstandig foliumzuur te slikken zodra je een zwangerschap overweegt.

Maar pas juist weer op bij het gebruik van vitamine D in de vorm van supplementen. Uit onderzoek blijkt dat een te hoge inname van vitamine D tijdens de zwangerschap kan leiden tot een voedselallergie bij je baby.

Zelfs bij een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon mis je als zwangere vrouw nog de nodige vitaminen. Een multivitamine preparaat biedt een goede oplossing hiervoor.

Vegetarisch eten

Vegetariërs zijn vaak bang dat hun kindje iets tekort komt op het gebied van voeding. Voordeel is dat je als vegetariër vaak veel groente binnenkrijgt, maar je kunt vlees natuurlijk niet zomaar weglaten zonder daar iets tegenover te stellen. Tijdens de zwangerschap kan dat namelijk leiden tot een tekort aan vitamine B12. Dit uit zich in klachten als vermoeidheid, misselijkheid en tintelende voeten en vingers. Vervangers van vlees, zoals noten, burgers en eieren kunnen dit tekort helaas niet opvangen omdat ze minder vitamine B12 bevatten. Het eten van vis is wel een optie, maar niet voor alle vegetariërs is dit een optie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.