Relatie tussen vitamine D tijdens zwangerschap en voedselallergie kind

Teveel vitamine D tijdens zwangerschap is niet goed voor de ontwikkeling van je ongeboren kindje. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als je teveel vitamine D binnenkrijgt tijdens je zwangerschap, dit mogelijk leidt tot het ontstaan van een voedselallergie bij je kindje. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Ongeveer twee derde van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt, wordt op deze manier aangemaakt. De rest komt uit wat je eet.

Teveel vitamine D tijdens de zwangerschap is niet goed

Het imago van vitamine D is altijd erg positief geweest. Nu blijkt echter dat het ook een rol kan spelen bij het ontwikkelen van diverse allergieën bij je kindje.

Aan het onderzoek deden 622 moeders en hun 629 kinderen mee. De gegevens van de deelnemers werden geanalyseerd. Zo werd er gekeken naar het gehalte van de vitamine in het bloed van de aanstaande moeder en in de navelstreng. De eerste twee jaar na de geboorte van de baby werden de deelnemers gevolgd. Ze moesten vragenlijsten invullen waarmee werd gemeten of er sprake was van een ontwikkeling van voedselallergieën bij de kinderen.

Uit de resultaten bleek dat bij de kinderen wiens moeder weinig vitamine D in het bloed had, minder vaak voedselallergieën voorkwamen. Het advies van de onderzoekers aan zwangere vrouwen is dan ook om tijdens de zwangerschap geen extra vitamine D in de vorm van supplementen te slikken. In direct zonlicht zitten, is geen probleem. Maar probeer de zonnigste momenten van de dag daarbij te vermijden. Tussen 12.00 en 14.00 is het in de zomer beter om onder een parasol te zitten. Bovendien zal het niet erg prettig zijn met een dikke buik in de hitte van de zon te zitten. Doe dus wat goed voelt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.