Het gebruik van probiotica tijdens de zwangerschap voorkomt eczeem bij kinderen

In 2001 is in Finland een onderzoek gedaan naar de gevolgen van het gebruik van probiotica tijdens de zwangerschap. Het onderzoek toonde aan dat kinderen wiens moeder tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding probiotica slikken, minder kans hebben op het krijgen van eczeem in vergelijking met andere kinderen. De resultaten van deze studie zijn gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology en bevestigen eerdere studies op dit gebied.

Probiotica tijdens de zwangerschap

Tijdens het onderzoek werden 241 zwangere vrouwen gevolgd. De vrouwen werden onderverdeeld in twee groepen. Een groep kreeg de laatste twee maanden van de zwangerschap en de eerste twee maanden borstvoeding een drankje met probiotica. De andere groep kreeg in deze periode een placebo. De voorgeschiedenis van de vrouwen was gelijk: allemaal hadden ze last van allergieklachten. Dit maakte hun kinderen extra gevoelig hiervoor.

Na twee jaar werden de kinderen onderzocht en er bleek een groot verschil te zijn tussen de twee groepen. De kinderen wiens moeder het drankje met probiotica had gekregen, kregen aanzienlijk minder vaak eczeem dan de kinderen van de moeders die in de placebogroep zaten. Bij de kinderen in de probiotica groep was er bij 29% sprake van één eczeem aanval. Bij 10% was er sprake van chronisch eczeem. Voor de placebogroep waren deze cijfers aanzienlijk hoger, namelijk 71% en 26%. Er was geen verschil tussen beide groepen wat betreft de gevoeligheid voor allergenen zoals melk, noten en dieren.

Goede bacteriën van belang voor spijsvertering, stoelgang en het immuunsysteem

Probiotica zijn zogenaamde goede bacteriën. Deze goede bacteriën zorgen voor een goede darmflora, wat weer belangrijk is voor de spijsvertering, stoelgang en het immuunsysteem. Tegenwoordig krijgen we weinig van deze goede bacteriën binnen. Ze zijn vaak terug te vinden in bepaalde zuivelproducten, zoals yoghurt of melkdrankjes. Ook zijn er voedingssupplementen die deze goede bacteriën bevatten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.