Het eten van noten tijdens de zwangerschap verklein de kans op allergie bij kind

Inhoudsopgave

Aanstaande moeders kunnen gerust noten eten tijdens hun zwangerschap. Een onderzoek in Kopenhagen laat namelijk zien dat dit de kans verkleint dat hun kindje allergieën ontwikkelt. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap noten hadden gegeten  hebben volgens dit onderzoek 33% minder kans op astma tot de leeftijd van zeven jaar. Dit in vergelijking met kinderen van moeders die geen noten hadden gegeten.

Positief effect

Tot 2009 werd het eten van noten tijdens de zwangerschap sterk afgeraden. Men dacht toen nog dat dit het risico op het ontwikkelen van allergieën bij kinderen zou verhogen. Bij gebrek aan bewijs werd dat advies in 2009 herzien. Het eten van noten tijdens de zwangerschap, borstvoeding of de vroege kindertijd bleek geen effect te hebben op het ontwikkelen van allergie voor noten. Het Deens onderzoek laat zelfs zien dat het eten van noten tijdens de zwangerschap een positief effect op de baby kan hebben.

In het onderzoek volgden ze 60.000 moeders en kinderen vanaf de zwangerschap totdat de kinderen zeven jaar waren. Uit de resultaten bleek dat het eten van noten tijdens de zwangerschap de kans dat een kind van 18 maanden oud astmatisch is verkleint met maar liefst 25%. Als de kinderen 7 jaar oud zijn, is de kans zelfs verkleind met 33%. Andere onderzoeken hebben al laten zien dat het eten van noten bijdraagt aan de ontwikkeling van het immuunsysteem. Als je lichaam eerder al iets heeft binnengekregen, zal het niet denken dat het een vijandige stof is en ertegen gaan vechten. Dit is bij een allergische reactie namelijk het geval.

Vegetarisch

Het Voedingscentrum raadt het eten van noten tijdens de zwangerschap aan voor de vrouw die vegetarisch eet. In verband met allergieën raden ze het niet specifiek aan- of af. Als er in je familie veel mensen zijn die last hebben van een notenallergie, is het toch raadzaam om voorzichtig te zijn met het eten van noten als je zwanger bent. Als je twijfelt, kun je altijd contact opnemen met je arts of je verloskundige.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.