Zwangerschapsmassage fijn ontspannend en gezond

Wie geniet er nu niet van een lekkere massage? Het kan helpen tegen stress. Of pijnlijke spieren. Of ter verbetering van je algehele gezondheid. Maar hoe zit het met een massage tijdens de zwangerschap? De berichten hierover blijken nogal tegenstrijdig te zijn. Is het wel veilig? Recent onderzoek zegt van wel. Een zwangerschapsmassage kan een goed en veilig onderdeel zijn van de prenatale zorg.

Waarom zwangerschapsmassage goed voor je is?

Onderzoek heeft aangetoond dat een massage tijdens de zwangerschap zeker voordelen heeft. Zo kan het angst verminderen en helpt het ook tegen symptomen van depressie. Uiteraard kan een prenatale massage ook gewrichts- en spierpijn verlichten. Daarnaast blijkt dat het de kans op een soepelere bevalling vergroot en goed is voor de gezondheid van de pasgeboren baby.

Als je je voor een massage tijdens te zwangerschap wilt gaan, let er dan wel op dat de therapeut gekwalificeerd is in prenatale massages. Zo’n therapeut weet het beste wat wel en niet goed is voor de zwangere vrouw en haar baby.

Zweedse massage tijdens de zwangerschap

Hoe werkt zo’n massage nu? Verschillende technieken kunnen gebruikt worden om aan de diverse behoeften van de ‘patiënt’ te voldoen. Een van de meest voorkomende technieken is de Zweedse massage. Ook wel klassieke massage genoemd.

Het doel van de Zweedse massage is om spierspanning te verlichten en de bloedcirculatie te verbeteren. Binnen de Zweedse massage werkt de masseur bijna uitsluitend met de handen. Door de Zweedse massage wordt de bloedsomloop gestimuleerd, je raakt ontspannen en je bewegingsvrijheid wordt vergroot. Door de toegenomen doorbloeding wordt de opname van voedingsstoffen in de spieren bevorderd en de afvalstoffen worden sneller afgevoerd. De massage kan je lichaam in diepe ontspanning brengen tot een diepe meditatieve staat. Het kalmeert het zenuwstelsel, versterkt het immuunsysteem en het stimuleert het loslaten van toxine, in je lichaam. Toxine zijn gifstoffen, die afkomstig zijn van bacteriën.

Pijn tijdens je zwangerschap verminderen

Door de behandeling worden bepaalde stoffen in de huid aangemaakt die pijn verminderen en je een goed gevoel geven. Deze massage wordt gecombineerd met het gebruik van 100% natuurlijke etherische oliën. De oliën voeden tegelijkertijd de huid, hierdoor blijft het zacht en soepel.

Voordelen van zwangerschapsmassage

Als je gebruik wilt maken van een massage tijdens de zwangerschap, is een Zweedse massage de aanbevolen methode. Het is een uitstekend middel tegen de ongemakken die je ervaart tijdens de zwangerschap. Ongemakken die het gevolg zijn van alle hormonale veranderingen in je lichaam. Even op een rijtje: wat zijn nu precies de voordelen van een massage tijdens de zwangerschap?

 1. Hormonale regulatie
  Uit onderzoek dat de afgelopen 10 jaar is uitgevoerd, is gebleken dat een zwangerschapsmassage een positief effect heeft op de hormoonspiegels die samenhangen met ontspanning en stress. Het gevolg: een betere gemoedstoestand en lichamelijke gezondheid. Dit effect was al te zien na 5 massages bij zwangere vrouwen. De veranderingen is de hormoonspiegels leidden ook weer tot minder complicaties tijdens de geboorte. En de kans op een baby met een laag geboortegewicht ging ook omlaag. Op basis van deze resultaten zou het advies zeker zijn om een zwangerschapsmassage op te nemen als een vast onderdeel van prenatale zorg.
 2. Vermindering van zwelling
  Oedeem of zwelling van de gewrichten gedurende de zwangerschap, wordt vaak veroorzaakt door verminderde circulatie en verhoogde druk op de grote bloedvaten door de zware baarmoeder. Een zwangerschapsmassage helpt om zachte weefsels te stimuleren om de verzameling van vloeistoffen in gezwollen gewrichten te verminderen . Het verbetert ook de verwijdering van weefselafval.
 3. Vermindering van zenuwpijn
  Een zwangerschapsmassage kan vervelende pijntjes verlichten. Zo hebben veel zwangere vrouwen last van hun heupen. De zware baarmoeder rust op de spieren van de bekkenbodem en onderrug. Door de druk van de baarmoeder wordt de spanning op de beenspieren vergroot. Een massage kan deze spanning verlichten door de nabijgelegen spieren los te maken. Veel vrouwen die een massage tijdens de zwangerschap hebben ondergaan, merken een vermindering van pijn aan de heupen.
 4. Andere voordelen van een zwangerschapsmassage
  • Minder pijn in de rug
  • Minder pijn in de gewrichten
  • Verbeterde circulatie
  • Minder oedeem
  • Minder spierspanning en hoofdpijn
  • Minder stress en angst
  • Verbeterde zuurstofvoorziening van zachte weefsels en spieren
  • Beter slapen

Is een zwangerschapsmassage veilig gedurende de hele zwangerschap?

De beste houding tijdens een prenatale massage blijkt de zijligging te zijn. Er zijn ook van die massagetafels met een gat voor je zwangere buik, maar die blijken minder betrouwbaar te zijn. Het verhoogt namelijk de druk op je buik. Ook kan je buik erg gaan hangen waardoor de baarmoeder kan uitrekken.

Vrouwen kunnen met een prenatale massage beginnen op elk moment van hun zwangerschap – tijdens het eerste, tweede of derde trimester. Veel faciliteiten weigeren echter een prenatale massage aan te bieden aan een vrouw die nog in haar eerste trimester zit vanwege het verhoogde risico op een miskraam.

Een zwangerschapsmassage als onderdeel van de prenatale zorg

De voordelen van een zwangerschapsmassage kunnen de algehele prenatale gezondheid verbeteren voor veel zwangere vrouwen. Samen met de begeleiding en advies van een prenatale zorgverlener, kan massagetherapie in de prenatale zorg worden opgenomen om de emotionele en fysieke gezondheid van de zwangere vrouw te verbeteren. Met als resultaat dat de vrouw zich beter voelt tijdens de zwangerschap en dat het de complicaties tijdens en na de geboorte kan verminderen.

Als je al deze voordelen op een rijtje zit, is een massage tijdens de zwangerschap zeker aan te raden. Doe dit wel altijd in overleg met je huisarts of verloskundige en maak gebruik van een therapeut die gespecialiseerd is in prenatale massages. Vraag dan meteen ook even goed na welke lichaamshouding er gebruikt wordt tijdens de prenatale massage.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.