Zwangerschap veroorzaakt vrouwelijke trekjes bij de man

Tijdens de zwangerschap treden er bij de vrouw allerlei hormonale en lichamelijke veranderingen op. Maar ook op de aanstaande vader heeft de zwangerschap effect: een zwangerschap veroorzaakt vrouwelijke trekjes bij de man. Wetenschappers uit Amerika hebben hier onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn gepresenteerd in het tijdschrift Weet Magazine.

Hormonale veranderingen bij de vader

De resultaten van het onderzoek geven aan dat er tijdens de zwangerschap ook grote hormonale veranderingen plaatsvinden in het lichaam van de vader. Hierdoor verandert ook zijn gedrag: de zwangerschap veroorzaakt vrouwelijke trekjes bij de aanstaande vader. Deze verandering in gedrag bij de man wordt veroorzaakt door de gedragingen en feromonen (geurhormonen) van de zwangere vrouw. De aanstaande moeder scheidt deze chemicaliën via haar huid en zweetklieren uit en verspreiden zich op een natuurlijke manier door de lucht. De man reageert hierop en zo bereiden deze feromonen hem voor op vaderlijk en verzorgend gedrag.

Volgens Dr. Brennan, die onderzoek verricht aan London Kingston University, heeft onderzoek aangetoond dat de man tijdens de zwangerschap van zijn vrouw diverse hormonen in zijn lichaam aanmaakt die hem voorbereiden op het aanstaande vaderschap. Deze hormonen veroorzaken een fysieke verandering, net zoals dat in het lichaam van vrouwen het geval is.
Zo maken mannen tijdens de zwangerschap en kort na de bevalling meer prolactine aan. Drie weken voor de geboorte stijgt het prolactinegehalte in het lichaam van de aanstaande vader met 20 procent. Prolactine wordt ook wel het moederhormoon genoemd en helpt de vrouw om de productie van melk op gang te brengen.

Dalend testosteron

Ook blijkt het testosteronniveau in het lichaam van de man te dalen tijdens de zwangerschap van zijn vrouw. Hierdoor verandert zijn gedrag. Testosteron is een geslachtshormoon en is onder andere verantwoordelijk voor het produceren van sperma. De laatste weken van de zwangerschap daalt het testosteronniveau in het mannenlichaam met maar liefst 33%. Dit zorgt ervoor dat de vader beter luistert als de baby geboren is en hij in staat is om beter te reageren op het huilen van baby’s in vergelijking met mannen die geen kind hebben. Bovendien leidt het verlaagde testosteronniveau ervoor dat hij over meer kalmte en geduld beschikt.

Na de geboorte van de baby zorgen de stoffen dopamine en oxytocine voor veranderingen in het lichaam van de vader. Hierdoor verstevigen verbindingen tussen hersencircuits, in dit geval tussen de baby en zijn ouders.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.