Zwanger van je tweede hoe ga je om met je oudste kind

Als je zwanger van je tweede kind bent, kan dat moeilijk zijn voor je eerste kind. Hij krijgt dan wel een broertje of zusje erbij, maar dat betekent dus ook dat hij alle aandacht moet gaan delen. Jullie relatie is niet meer exclusief. En van enig kind wordt hij de oudste. Je oudste kind zal een manier moeten vinden om hiermee om te gaan.

Wat kun je verwachten als je zwanger van je tweede bent?

Maar ook voor jou als moeder zal het even wennen zijn. Je zou je bijvoorbeeld niet kunnen voorstellen dat je van je tweede kindje net zoveel zal gaan houden als van je eerste. Bovendien is de kans groot dat je meer gaat verlangen van je oudste als de baby er eenmaal is. In vergelijking met hem is hij al zo groot. Dingen waar je hem eerst mee hielp, moet hij nu zelf doen. Zoals zijn jas aantrekken of zijn schoenen pakken. Wellicht kon hij dat al zelf, maar nu moet hij wel, aangezien jij het druk hebt met de baby. Dat is helemaal niet erg, het is goed voor zijn ontwikkeling. Op deze manier ontwikkelt hij zich sneller en breder dan wanneer jij alles voor hem doet. Zo leert je oudste kindje om zelfstandig in het leven te staan.

Zware zwangerschap en aandacht voor je kind

Ook kan het voorkomen dat je een moeilijke zwangerschap hebt. Zwanger van je tweede zit je dan misschien niet zo op de roze wolk als bij de eerste. Je bent bijvoorbeeld heel moe en hebt daardoor niet de energie om dingen met hem te ondernemen die je normaal wel altijd deed. Zorg er in dat geval voor dat je hem erbij betrekt. Ga desnoods samen een middagdutje doen. Stuur hem in ieder geval niet weg om alleen te gaan spelen. Op deze manier leert hij alvast dat je straks ook niet de hele dag tijd en aandacht voor hem hebt.

Natuurlijk zal de geboorte van de nieuwe baby allerlei gevoelens losmaken bij je oudste kindje. Hij kan trots zijn of jaloers worden, hoe dan ook: er komt een reactie. In de meeste gevallen gaat het gewoon goed, maar het kan in uitzonderlijke gevallen op een drama uitlopen. Je oudste kan de baby gaan slaan of op een negatieve manier om aandacht gaan vragen. Zijn gedrag verandert en hij kan zich gaan gedragen als een klein monstertje. Zo wil hij bijvoorbeeld niet meer lopen, terwijl hij dat echt wel kan. Heel vervelend natuurlijk, maar zorg er toch maar voor dat hij merkt dat je hem begrijpt. En doe af en toe iets leuks met hem alleen. Zo weet hij dat hij voor jou net zo belangrijk is als de baby.

Je kind voorbereiden op de geboorte van een broertje of zusje

Al met al zal de komst van de baby het vertrouwde wereldje van je oudste kind op zijn kop zetten. Hoe kun je hem het beste voorbereiden?

  • Ga zoveel mogelijk op kraamvisite bij vriendinnen en neem hem mee. Je kunt hem dan vertellen dat er over een tijdje ook een baby bij jullie bijkomt
  • Maak het krijgen van een broertje of zusje niet leuker dan het is voor hem. Geef eerlijk aan dat hij niet alleen maar lief is en dat hij zeker in het begin nog niet leuk mee kan spelen
  • Betrek hem bij de voorbereidingen; was bijvoorbeeld samen de kleertjes van de baby of zoek samen leuke spulletjes uit voor de babykamer. Zo kan hij aan het idee wennen
  • Fantaseer samen met hem over de baby. Hoe zal hij eruit zien, is het en jongetje of een meisje en hoe zal hij gaan heten?
  • Leg hem uit wat er gaat gebeuren als jij straks gaat bevallen. Hij zal naar opa en oma of een ander oppas gaan om te gaan logeren. Zo komt het tegen die tijd niet als een verrassing

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.