Werken na de 8e maand van je zwangerschap even schadelijk als roken

De resultaten van een recent onderzoek laten zien dat vrouwen die na de achtste maand van hun zwangerschap nog blijven werken bevallen van baby’s die gemiddeld 230 gram minder wegen in vergelijking met moeders die tussen de zesde en achtste maand van de zwangerschap gestopt waren met werken. Uit deze studie blijkt dat werken in de laatste maand, dus na de 8e maand van je zwangerschap net zo schadelijk kan zijn voor je baby als roken.

Wat gebeurt er wanneer je werkt na de 8e maand van je zwangerschap?

Het onderzoek werd uitgevoerd aan een universiteit in Engeland en was gebaseerd op de resultaten van Britse en Amerikaanse studies. Baby’s van moeders die gedurende de hele zwangerschap bleven werken, groeiden minder snel in de baarmoeder. Hetzelfde effect zien we bij baby’s wiens moeder rookt tijdens de zwangerschap. Een lager geboortegewicht kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Deze kinderen lopen een groter risico op een zwakke gezondheid en ontwikkelen zich trager.

Is eerder stoppen met werken als je zwanger bent verstandig?

De resultaten van het onderzoek lieten verder zien dat het effect van vroeg stoppen met werken tijdens de zwangerschap vooral goed uitpakte voor moeders met een laag opleidingsniveau. Dit zou erop kunnen wijzen dat doorwerken tijdens de zwangerschap een groter risico oplevert voor vrouwen die fysiek werk leveren.

Het doorwerken tijdens de zwangerschap bleek echter geen effect te hebben op baby’s van wie de moeders jonger waren dan 24 jaar. Het effect was wel meer uitgesproken bij oudere vrouwen.

Het is dus aan te raden om in de laatste maand van je zwangerschap je rust te nemen. Dat komt de ontwikkeling en gezondheid van je baby alleen maar ten goede. Gelukkig is het in Nederland wettelijk zo geregeld dat je als zwangere vrouw recht hebt op minimaal 4 en maximaal 6 weken zwangerschapsverlof voordat je uitgerekend bent. Lees ook: zwangerschapsverlof.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One reply on “Werken na achtste maand zwangerschap schadelijk voor je baby”

  • W
    12 juni 2015 at 09:29

    De vergelijking met roken is absoluut onzin!! Roken veroorzaakt zoveel meer risico’s dan alleen een lager geboortegewicht. O.a. vroeggeboorte, miskraam, aangeboren afwijkingen, en op lange termijn wiegendood, astma en ga zo maar door. Dat geldt niet voor lang doorwerken.