Het eten van veel vet tijdens de zwangerschap vergroot de kans op het krijgen van een jongetje

Er bestaat een relatie tussen wat vrouwen eten in de eerste maanden van hun zwangerschap en de gezondheid en het geslacht van de baby. Dit blijkt uit recent onderzoek. Een vetrijk dieet tijdens de zwangerschap leidt tot een grotere kans op een jongetje.

Vetrijk dieet

Het onderzoek werd verricht met zwangere muizen waarvan de genen in de placenta geanalyseerd werden. De muizen werden onderverdeeld in drie groepen: de eerste groep kreeg een vetrijk dieet met veel koolhydraten, de tweede groep een caloriearm dieet en de derde groep kreeg voeding op basis van sojabonen. Uit de resultaten bleek dat de eerste groep meer kans op een jongen hebben rond de tijd van de verwekking. De kans op een jongen steeg bij deze groep van 50% naar 55%.

Gewijzigde genen

Verder lieten de resultaten zien dat vrouwelijk foetussen gevoeliger zijn voor het dieet dat hun moeder volgt. Daarnaast lopen ze meer kans op gewijzigde genen. Bij de muizen bleken er na de helft van de zwangerschap in zo’n 20000 genen verschillen te zijn. Onder andere in genen die verantwoordelijk zijn voor het functioneren van de nieren en het bepalen van geur. De onderzoekers trekken hieruit de conclusie dat het eetpatroon van de moeder invloed heeft op de genen in de placenta. Dit effect is het meest merkbaar bij een vrouwelijke foetus.

De reden dat het volgen van een vetrijk dieet tijdens de zwangerschap de kans op het krijgen van een jongetje vergoot, is niet bekend. Wel laten de resultaten zien dat vrouwen met een zoontje meer belangrijke voedingsstoffen opnamen, zoals calcium, kalium, vitamine C, E en B12.

Daling aantal jongens

Men denkt dat dezelfde resultaten bij mensen merkbaar zullen zijn. Als vrouwen weinig voeding binnenkrijgen tijdens de periode van de verwekking en vroeg in de zwangerschap zal dit de kans op het krijgen van een dochter vergroten. Dit komt waarschijnlijk door natuurlijke selectie van mannelijke foetussen. Dit is het meest kwetsbare geslacht in de baarmoeder is. De laatste 40 jaar is er in de industriële landen een kleine daling te zien in de geboorte van het aantal jongens. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat steeds meer vrouwen minder eten en wel eens het ontbijt overslaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One reply on “Het eten van veel vet tijdens de zwangerschap vergroot de kans op het krijgen van een jongetje”

  • 18 januari 2018 at 18:43

    Het geslacht van je kind wordt direct na bevruchting van de eicel bepaald. Vet eten in de hoop op een jomgetje heeft dan geen zin meer.