Risico op astma bij kinderen van dikke moeders

Astma is een nog ongeneeslijke chronische ontsteking in de longen. Mensen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen: zij worden kortademig, ademen ‘piepend’ of moeten hoesten. In Nederland hebben zo’n 120.000 kinderen astma. Nog meer kinderen hebben klachten die daarop lijken, zoals een piepende ademhaling. Wat is het risico op astma van jouw baby?

Wat is het risico op astma voor jouw baby?

Uit een Deens onderzoek uit 2012 blijkt dat het kind van een dikke zwangere vrouw twee keer zoveel kans op astma heeft als het kind van een slanke moeder. Het blijkt niet uit maken of de moeder voor de zwangerschap al veel te zwaar was of dat ze tijdens haar zwangerschap enorm is aangekomen.

In het onderzoek werd ook gekeken naar andere factoren die van invloed zouden kunnen zijn op het ontwikkelen van astma, zoals leeftijd, rookgedrag, de aanwezigheid van astma in de familie en het gewicht van het kind. Het overgewicht van de moeder bleek echter de enige factor te zijn die de aanwezigheid van astma kon verklaren.

Hoeveel gewichtstoename is normaal tijdens een zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap komt een vrouw gemiddeld zo’n 15 kilo aan. Deze gewichtstoename is nog gezond (lees ook: gewichtstoename gedurende de zwangerschap). Als een zwangere vrouw meer dan 25 kilo aankomt, is de kans dat haar kind een ernstige vorm van astma zal krijgen twee keer zo groot. Is er bij de vrouw voor de zwangerschap al sprake van ernstig overgewicht, dat wil zeggen bij een Body Mass Index (BMI) van boven de 35, dan loopt haar kind hetzelfde risico. Ter informatie: de BMI is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte, je berekent het door je gewicht te delen door je lengte in het kwadraat. Een gezonde BMI is maximaal 25. Vanaf een score van 30 spreek je van obesitas. Obesitas komt in de huidige samenleving steeds meer voor. In 2011 was er bij 14% van de vrouwen in de leeftijd tussen 30 en 70 jaar sprake van overgewicht. De kinderen van vrouwen met obesitas tijdens de zwangerschap lopen een groter risico op het hebben van een piepende ademhaling.

Het is dus zaak om je gewicht in de gaten te houden tijdens de zwangerschap. Ook als je van plan bent om zwanger te worden, is een gezond gewicht belangrijk. Een huisarts, verloskundige of gynaecoloog kan je hierbij ondersteunen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.