Nieuwe zwangerschapstest toont ook het syndroom van Down en meerlingen aan

Het Britse bedrijf MAP Diagnostics is ver op weg met de ontwikkeling van een zwangerschapstest die niet enkel kijkt naar de aanwezigheid van zwangerschapshormonen. Zij ontwikkelen een nieuwe zwangerschapstest voor het Syndroom van Down. Ook speurt de nieuwe test naar afwijkingen die kunnen wijzen op onder andere meerlingen en zwangerschapsvergiftiging.

Hoe werkt de zwangerschapstest?

Een normale zwangerschapstest test de urine van de vrouw op het hormoon Humaan choriongonadotrofine (hCG). Dit hormoon wordt door de placenta geproduceerd. De aanwezigheid van dit hormoon duidt dus op een zwangerschap. De nieuwe zwangerschapstesten van MAP Diagnostict gaan een stap verder. Door verdere analyse van het hormoon hCG zoeken de verschillende testen naar patronen van eiwitten die kunnen duiden op afwijkingen. Onder andere meerlingen, het Syndroom van Down, zwangerschapsvergiftiging en tal van andere afwijkingen kunnen op deze manier al in een vroeg stadium van de zwangerschap worden opgespoord.

Alternatief voor vruchtwaterpunctie

Normaal gesproken kunnen afwijkingen als het syndroom van Down alleen worden vastgesteld middels een vruchtwaterpunctie. Bij een vruchtwaterpunctie wordt met een lange naald door de baarmoederwand heen ongeveer 20 milliliter vruchtwater afgenomen. Aangezien er een kleine kans (ongeveer 1 op 200) is dat de vruchtwaterpunctie zelf tot een miskraam leidt, wordt dit niet zomaar gedaan. Daarnaast duurt het doorgaans enkele weken voor je een uitslag van de punctie hebt. Er zijn wel andere testen, zoals een bloedtest. Deze testen kunnen echter alleen een inschatting geven van de kans die je loopt op een bepaalde afwijking en zijn dus niet in staat om de afwijking op te sporen.

Wat dat betreft zijn de nieuwe testen van MAP Diagnostics goed nieuws. Zoals het er nu naar uit ziet zijn deze zwangerschapstesten wel in staat om tal van afwijkingen aan te tonen zonder dat er een extra risico op een miskraam ontstaat. Een aantal van de meer eenvoudige testen zouden al binnen een jaar op de Europese markt kunnen komen. Het gaat dan onder andere om het testen op zwangerschapsvergiftiging en meerlingen. Andere testen, zoals de test op het syndroom van Down worden nu nog getest en doorontwikkeld. De test op het downsyndroom heeft momenteel een accuratesse van 70%. Dat wil zeggen dat 7 op de 10 gevallen van het downsyndroom door de test worden opgemerkt. Belangrijk om te weten is dat de test tot op heden geen onterechte diagnose van het syndroom heeft gedaan.

Op dit moment wordt er nog hard gewerkt om de meer gecompliceerde testen te verbeteren. De verwachting is dat de verbeterde zwangerschapstesten in de komende jaren ook op de markt zullen komen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.