Meer sterfgevallen onder baby's door ledikantbeschermers

Het aantal sterfgevallen onder kinderen die mogelijk toe te wijzen zijn aan het gebruik van ledikantbeschermers is de laatste jaren toegenomen. Een studie uit 2012 laat dit zien. Een ledikant- of wiegbeschermer knoop je met strikken vast aan de spijlen van het ledikantje. Hiermee voorkom je dat de baby niet met z’n beentjes of armpjes vast komt te zitten tussen de spijlen. Het gebruik ervan wordt door de doktoren echter afgeraden.

Driemaal zoveel sterfgevallen door ledikantbeschermers

In een nieuw onderzoek in de Verenigde Staten kwamen wetenschappers tot de conclusie dat in de periode tussen 2006 en 2012 23 sterfgevallen te wijten waren aan het gebruik van een ledikantbeschermer. Dat is drie keer zoveel als in de periodes daarvoor. Ledikantbeschermers blijken dus helemaal niet zo veilig te zijn en kunnen zelfs leiden tot de dood van een baby.

In deze studie werden de gegevens over een periode van 27 jaar bekeken (1985-2012) en geanalyseerd. Tijdens deze periode stierven 48 baby’s door het gebruik van een ledikantbeschermer. Bij nog eens 146 baby’s was er sprake van een niet-dodelijk ongeluk waarbij de baby bijna gestikt was. Van de 48 sterfgevallen hadden er 32 voorkomen kunnen worden als er geen ledikantbeschermer was gebruikt. Het aantal gevallen is vermoedelijk zelfs nog hoger, aangezien het niet altijd gemeld wordt.

De overige 16 sterfgevallen konden ook het gevolg zijn van de aanwezigheid van andere objecten in de wieg of het ledikantje.Ondanks deze gegevens blijft het gebruik van een ledikantbeschermer erg populair onder aanstaande ouders. Vooral in de Verenigde Staten zijn deze producten overal verkrijgbaar, waardoor het volkomen veilig lijkt. Anders zouden ze toch ook niet verkocht mogen worden? De onderzoekers geven dan ook het advies af om de verkoop van dit product volledig te verbieden, aangezien het de veiligheid van de baby niet ten goede komt.

Wel of geen ledikantbeschermer gebruiken?

Natuurlijk is 23 sterfgevallen op al die miljoenen baby’s die in de VS tussen 2006 en 2012 zijn geboren een klein aantal. Aan de andere kant wil je met je baby geen enkel onnodig risico lopen. Het is niet voor niets dat enkele bekende babywinkels ledikantbeschermers al enige tijd niet meer verkopen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.