Kwaaltjes na de bevalling

Tijdens de zwangerschap kun je als vrouw last hebben van diverse kwaaltjes zoals vermoeidheid en misselijkheid, maar ook na de bevalling ervaren sommige vrouwen nog enig ongemak. Er zijn diverse kwaaltjes na de bevalling die bij dit zogenaamde ontzwangeren horen. Met ontzwangeren wordt de tijd bedoeld die je als vrouw nodig hebt om te herstellen van de bevalling, om te wennen aan je nieuwe leven als moeder en om enige vorm van regelmaat te vinden in je nieuwe leven. Over het algemeen wordt gezegd dat hiervoor dezelfde tijd staat als de duur van je zwangerschap: negen maanden dus.

Wat zijn de meest voorkomende kwaaltjes na de bevalling ?

Vermoeidheid

Een van de meest voorkomende kwaaltjes na de bevalling is vermoeidheid. Veel vrouwen geven aan erg vermoeid te zijn in de periode na de bevalling. Voor deze kwaal zijn verschillende oorzaken aan te dragen. Zo kan het een gevolg zijn van een eventueel zware bevalling, kunnen de gebroken nachten je als kersverse moeder je opbreken en kan het zijn dat je moet wennen aan je nieuwe rol als moeder. Het is belangrijk om deze klacht serieus te nemen en in de periode na de bevalling je rust te nemen, zo bevorder je het lichamelijk en geestelijk herstel. Je hebt dan ook niet voor niets zwangerschapsverlof. Luister goed naar je lichaam, eet gezond en slik eventueel aanvullende vitaminen. Vraag desnoods om hulp van je partner of iemand anders indien nodig en als het je allemaal teveel wordt. Er zijn vast mensen in je omgeving die je willen helpen en steunen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uit handen geven van huishoudelijke taken.

Gewijzigde hormoonhuishouding

Tijdens je zwangerschap had je al last van je hormonen, maar na de bevalling is dat helaas nog niet over. Vooral in de eerste weken na de bevalling kan een verandering in je hormonen leiden tot klachten als vermoeidheid, rugpijn, haaruitval, droge huid, zweten, bloedend tandvlees en stemmingswisselingen.

Hoofdpijn

Ook hoofdpijn is een veel voorkomende klacht bij vrouwen die net bevallen zijn. Mogelijke oorzaken hiervan zijn een verandering in je hormoonhuishouding, vermoeidheid en spanning. Ook als je tijdens je bevalling een ruggenprik hebt gehad of onder narcose bent geweest, kan dat in een later stadium leiden tot hoofdpijnklachten.

Buikpijn

Na de bevalling moeten diverse organen en de baarmoeder weer terug op hun plek komen. Dit heeft tijd nodig, soms wel weken. Hierdoor kun je last krijgen van buikpijn. Buikpijn kan ook veroorzaakt worden doordat je darmen niet goed functioneren. Je kunt last krijgen van obstipatie (verstopping) of juist diarree. Als je last hebt van pijn onderin je buik kan dat erop wijzen dat je niet voldoende rust neemt overdag; ‘s avonds heb je dan last van pijn op de plek waar je baarmoeder zit.

Hechtingen/scheuren

Het kan zijn dat je tijdens je bevalling ingescheurd bent en/of hechtingen nodig hebt in de schaamstreek. Het herstel hiervan duurt een aantal weken tot maanden en het kan leiden tot pijn bij seks en toiletbezoek.

Emoties

De periode na de bevalling kun je last hebben van je emoties. Je leven ziet er ineens anders uit: je bent net moeder geworden of je hebt er een kindje bij gekregen. Dat is niet zomaar iets. Je hebt je ups en downs; deze zogenaamde kraamtranen zijn vrij normaal. Bijna iedere vrouw heeft er last van. Geef er dan ook aan toe en uit je gevoelens. Praat erover met je partner, je familie, je vrienden en/of je kraamhulp.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.