8 manieren om beter om te gaan met de pijn tijdens de bevalling

De Turkse advocaat Ömer Tugrul Inançer heeft zich op 25 juli 2013 de woede van de social media op de hals gehaald. In een televisieprogramma op de Turkse zender TRT verkondigde hij dat hij het absoluut niet vindt kunnen dat zwangere vrouwen zich in het openbaar vertonen. Hij noemde het zelfs schaamteloos. Deze advocaat blijkt lid te zijn van een erg conservatieve stroming binnen de islam.

Volgens de advocaat gaat het tegen de cultuur in om aan je hele omgeving te laten weten en zien dat je in verwachting bent. Zwangere vrouwen zouden absoluut niet over straat mogen lopen met hun dikke buiken. Ze mogen hoogstens na 7 of 8 maanden zwangerschap met hun man een autoritje mogen maken om even wat frisse lucht te krijgen. In de avonduren dan wel te verstaan. De man zegt dat zwangere vrouwen nu continu op tv verschijnen en dat kan echt niet. Het is immoreel, aldus de advocaat.

Na zijn uitspraken ontstond er uiteraard nogal wat ophef. De man reageerde hierop door te zeggen dat hij het bij het rechte eind had. Een zwangerschap is volgens hem iets kwetsbaars, iets wat beschermd moet worden. Een vrouw met zwangerschapsverlof dient deze tijd thuis door te brengen. Daar is het verlof voor en niet om over straat te kunnen lopen met haar dikke buik.

Het Turkse directoraat voor religieuze zaken stellen zich iets voorzichtiger op dan de advocaat. In een verklaring geven zij aan een zwangerschap een geschenk is. Vrouwen hoeven zich volgens het geloof niet op te sluiten en dat geldt ook voor zwangere vrouwen. Wel moeten alle vrouwen, zwanger of niet, zich gepast kleden. Zoals de Koran het voorschrijft.

Turkse politici steunen de opvattingen van de conservatieve advocaat gelukkig niet. Zij geven aan dat niemand de (zwangere) vrouw kan verplichten zich te gedragen naar de normen van haar man.

De reacties op diverse social media zijn zoals gezegd erg heftig. Er werd zelfs opgeroepen om actie te voeren waarbij zowel mannen als vrouwen kussens op hun buik moesten dragen om zo te laten zien dat ze het absoluut niet eens zijn met de opvattingen van de advocaat.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.