Een naam kiezen voor je baby

Als je zwanger bent, kun je alvast beginnen met fantaseren hoe jullie je kindje strakjes gaan noemen. Veel vrouwen (en mannen) vinden een naam kiezen makkelijk. Ze hebben al geruime tijd een favoriete naam in gedachten. Maar voor anderen is het een stuk moeilijker. Je twijfelt tussen een aantal namen of hebt juist helemaal geen idee. De keuze voor een naam is natuurlijk zo goed als definitief en je wilt hierin een juiste keuze maken. De naam zal je kindje zijn of haar hele leven dragen en het is dus erg belangrijk dat het goed voelt. En het kan ook nog maar eens zomaar zijn dat jij de ideale naam bedacht hebt, maar dat je partner zich daarin niet kan vinden. En je moet het natuurlijk wel met elkaar eens zijn op dit gebied.

Vernoemen of niet?

De keuze voor een naam voor je kindje is natuurlijk een kwestie van smaak. Je kunt ervoor kiezen om hem of haar naar iemand te vernoemen, bijvoorbeeld een familielid dat veel voor je betekent. Of naar een bekend persoon die je bewondert. En natuurlijk omdat je zijn of haar naam erg mooi vindt. Als je niet kunt kiezen tussen twee namen, is het ook een optie om je kindje twee namen te geven. De eerste naam wordt dan wel de roepnaam, maar je kindje kan eventueel op latere leeftijd ook de tweede naam als roepnaam gaan gebruiken. Als je voor meerdere namen kiest, let er dan wel op dat de voorletters geen raar woord vormt.

Als je er moeite mee hebt om de juiste naam voor je kindje te vinden, zijn er genoeg websites waarop je inspiratie kunt opdoen. Ook zijn er diverse namengidsen verkrijgbaar. Schrijf de namen die je tegenkomt en leuk vindt op; zo heb je tenminste een aantal opties. Daarna kun je eventueel gaan wegstrepen. Zorg er in ieder geval voor dat de voornaam goed past bij de achternaam. Stel dat er twee namen overblijven waaruit je echt niet kunt kiezen, wacht dan tot de geboorte van je kindje. Vaak is het zo dat als je hem of haar voor het eerst ziet, je ineens weet welke naam het beste bij je kindje past.

Hoe mag je jouw kind noemen volgens de Naamwet?

In Nederland is veel toegestaan op het gebied van namen. Wat wel en niet mag, staat vastgelegd in de Naamwet. Een ambtenaar van de burgerlijke stand kan een naam weigeren als die niet gepast is (bijvoorbeeld een scheldwoord of spottende naam waar je kindje veel last van gaat krijgen) of als het een naam is die eigenlijk als achternaam gebruikt wordt. Als je dan geen andere naam opgeeft, zal de ambtenaar zelf een naam kiezen.

Lees ook: wat moet je allemaal regelen tijdens de zwangerschap?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.