Vaderdag

Vaderdag is de dag waarop alle vaders in Nederland weer verwend worden. In Nederland is dat vaak een ontbijtje op bed en zelfgemaakte cadeautjes. Maar hoe is Vaderdag eigenlijk ontstaan en hoe wordt het in andere landen gevierd?

Vaderdag kwam overwaaien uit de VS

Net als Moederdag is ook Vaderdag overgewaaid uit de Verenigde Staten. Na Moederdag moest er uiteraard ook iets komen voor alle liefhebbende vaders. Het idee voor Vaderdag is afkomstig van Sanora Smart Dodd uit Washington. Tijdens een preek op Moederdag in 1909 bedacht ze dat ze dankbaar was wat haar alleenstaande vader allemaal voor haar en vijf broers en zussen had gedaan. Na het overlijden van hun moeder was hij niet hertrouwd en nam hij de zorg voor zijn zes kinderen volledig op zich. Sanora wilde op deze manier haar vader eren en bedanken en hem laten weten hoe speciaal ze voor hem was. Ook wilde ze hiermee een signaal afgeven en aangeven dat vaders zich meer met de zorg van hun kinderen moeten bezighouden. Sanora’s vader was geboren in juni, dus ze koos ervoor om de eerste vaderdag in Spokane te houden op 19 juni 1910.

Het idee van Sanora kreeg een vervolg in meer staten in Amerika. Het duurde echter nog tot 1966 voor er een presidentiële verklaring werd ondertekend waarin de derde zondag van juni uitgeroepen werd tot nationale Vaderdag.

In het begin was het nog niet zo’n succes. De reden hiervan was dat vaders destijds nog een minimale rol speelden in de verzorging van hun kinderen. Het was de moeder die dag in, dag uit zwoegde voor het gezin. Tegenwoordig is dat natuurlijk anders. Vaders hebben vaak een papadag en dragen hun steentje bij in het huishouden. Toch is Moederdag nog altijd populairder, ook in Nederland. Toch krijgen de meeste vaders wel een leuk cadeautje, al is het maar omdat de scholen en kinderopvangcentra er aandacht aan besteden.

Vaderdag in Nederland

In Nederland wordt Vaderdag ook altijd op de derde zondag van juni gevierd, maar dat is niet in alle landen zo. Zo wordt het in België een week eerder gevierd, op de tweede zondag in juni. In Spanje en Portugal worden vaders geëerd op 19 maart, de sterfdag van Sint-Jozef. Dit is de vader van Jezus. Vatertag wordt in Duitsland en Zwitserland op dezelfde dag als Hemelvaart gevierd. Dan keert Jezus terug naar zijn vader. In Luxemburg wordt Pappendag gevierd op de eerste zondag in oktober. In Zweden is het vooral traditie dat kinderen hun vader een ontbijt op bed brengen en wordt het gevierd in november. De derde zondag van juni is het Fathersday in Canada. Hier verrichten kinderen allerlei taakjes voor hun vader.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.