Baby's beginnen in de baarmoeder al met het opnemen van taal

In 2013 voerde de Universiteit van Washington een onderzoek uit naar de taalontwikkeling van baby’s in de baarmoeder. Uit het onderzoek bleek dat baby’s in de baarmoeder al in staat zijn om verschillende talen te onderscheiden. De onderzoekers kwamen erachter dat baby’s van slechts een paar uur oud al een onderscheid kunnen maken tussen geluiden van hun eigen moedertaal en geluiden van andere talen.

Taalontwikkeling van het ongeboren kind

Aan het onderzoek deden tachtig pasgeboren baby’s mee, zowel jongens als meisjes. Er werd geen onderzoek gedaan naar baby’s in de baarmoeder. Veertig baby’s werden onderzocht in Tacoma en veertig in Stockholm. De baby’s werden 7 tot 75 uur na de geboorte onderzocht. Met behulp van een speen die aangesloten was op een computer werd gekeken naar de hoeveelheid interesse van baby’s in geluiden. Als de baby’s een vreemde taal kregen te horen, bleven ze langer aan de speen zuigen. Betrof het een geluid uit de eigen moedertaal, dan was het zuigen aan de speen korter.

Stem van de moeder is belangrijk

Het opnemen, oftewel absorberen van taal geschiedt eerder dan verwacht. De laatste tien weken van de zwangerschap luisteren baby’s al naar de stem en de taal van hun moeder. Dan ontwikkelen ze hun gehoormechanismen. Deze snelle gehoorontwikkeling verklaart waarom ze na de geboorte al direct in staat zijn om een onderscheid te maken tussen hun de taal die hun moeder tijdens de zwangerschap sprak en vreemde talen. Een foetus richt zich op de manier waarop zijn of haar moeder de klinkers van de taal uitspreekt, aangezien deze klanken volgens wetenschappers de luidste onderdelen van een taal zijn. Vandaar dat een baby zich daarop focust.

Leren begint sneller dan verwacht

Dit onderzoek is het eerste waaruit blijkt dat baby’s al voordat ze geboren worden talen leren en toont aan dat baby’s de beste leerlingen zijn. De manier waarop zij informatie tot zich nemen, kan ons meer inzicht verschaffen in de manier waarop zij hun hele leven lang leren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.