9 Vreemde babyrituelen van over de hele wereld

Hier hebben we beschuit met muisjes en het dopen van de baby, maar in andere landen houdt men er totaal andere babyrituelen op na. Ze lijken misschien vreemd, maar ze maken in de betreffende landen vaak deel uit van eeuwenoude tradities. Sommige babyrituelen kunnen op ons wat bruut overkomen, maar zonder uitzondering wordt het in het beste belang van de baby gedaan.

Lees hieronder 9 van deze babyrituelen:

Finland – Baby in kartonnen doos

In Finland slapen pasgeboren baby’s niet in een mooi opgemaakt en strak toegedekt wiegje, maar in een kartonnen doos. Al 75 jaar krijgen aanstaande moeders daar een doos die gevuld is met allerlei spullen voor de baby, inclusief een matras waarop de baby kan slapen…. In de doos natuurlijk. Deze traditie is ontstaan toen er sprake van armoede in Finland en de babysterfte erg hoog was. Op deze manier kreeg elke baby dezelfde start na de geboorte. Tegelijkertijd werd een zwangere vrouw gestimuleerd om prenatale zorg af te nemen, want om de doos in ontvangst te kunnen nemen, moest ze eerst langs te dokter.

Bulgarije – Baby in het oogje spugen

In Bulgarije is het de traditie om in het oogje van een baby te spugen. Zo houd je de duivel weg, omdat de baby niet meer aantrekkelijk en ongewenst zou zijn. Knuffel je te veel met je pasgeboren kindje? Dan loop je de kans dat de duivel jaloers wordt en probeert om het kindje te stelen of pijn te doen. Overigens wordt er meestal gedaan alsof er in het gezichtje van de baby gespuugd wordt.

Korea – 21 dagen absolute rust voor de moeder

In Korea moet de nieuwbakken moeder minimaal 21 dagen absolute rust nemen na de geboorte. Daarnaast is het beter voor haar herstel als ze alleen maar warme drankjes drinkt en warme maaltijden eet- ook al is het bloedheet buiten. Erg goed om van een bevalling te herstellen is het eten van heel veel zeewiersoep.

China – Zo snel mogelijk zindelijk

In China worden baby’s al erg snel na de geboorte op een zindelijkheidstraining gezet. Vaak al als de baby het hoofdje recht omhoog kan houden bij buikligging. Dat kan al bij 2 maanden het geval zijn. Erg vroeg, maar het scheelt uiteraard wel in de kosten van de luiers.

Ierland – Bruiloftstaart bij de doop

In Ierland is het een van de babyrituelen om het bovenste stuk van je bruidstaart in te vriezen totdat je baby geboren is. De kruimels van de taart worden dan over het hoofdje van de baby gestrooid gedurende de doop. Het idee hierachter is dat het de cirkel van het leven symboliseert.

Bali – 105 dagen niet de grond aanraken

In Bali mogen baby’s de eerste 105 dagen van hun leven de onreine grond niet aanraken. De baby wordt als reïncarnatie van een voorvader gezien en dus als heilig beschouwd. Op de 105e dag volgt er een grote ceremonie: dan wordt de baby welkom geheten in de familie en krijgt hij of zij een naam. De baby is op de 105e dag ook een half jaar oud volgens de Balinese Pawukon kalender.

Guatemala – IJskoud badje voor de baby

In dit land worden baby’s vaak in een ijskoud badje gedaan om het slapen te stimuleren. De baby zou hierdoor beter en vaster slapen.

Zweden – Buiten slapen

Ook al is het ijskoud buiten, in dit land slapen baby’s buiten in de kinderwagen. Het immuunsysteem zou een enorme boost krijgen door de frisse lucht en het help de baby om beter te slapen. Daarnaast raken ze daardoor ook gewend aan de vaak ijskoude temperatuur in het land.

Pakistan – Haartjes afscheren

In Pakistan wordt het fijne babyhaar na zeven dagen afgeschoren. Gedacht wordt dat het haar dan sneller en dikker terugkomt. Het gewicht van het haar wordt uitgedrukt in geld, dat aan goede doelen wordt gegeven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One reply on “9 vreemde babyrituelen van over de hele wereld”

  • Zandee.
    20 februari 2017 at 18:39

    Ik heb buren uit Servië daar is net baby geboren. Wat is traditetie om te geven ?