Verhoogde kans op astma bij kinderen door gebruik van antibiotica tijdens zwangerschap

Astma is een nog ongeneeslijke chronische ontsteking in de longen. Mensen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen. Zij worden dan kortademig, ademen ‘piepend’ of moeten hoesten. In Nederland hebben zo’n 120.000 kinderen astma. Nog meer kinderen hebben klachten die daarop lijken, zoals een piepende ademhaling. Uit onderzoek blijkt nu dat het gebruik van antibiotica tijdens de zwangerschap de kans op astma bij het kind vergroot.

Verhoogde kans op astma door antibiotica

Uit Deens onderzoek blijkt dat kinderen wiens moeders tijdens de zwangerschap antibiotica hebben geslikt een licht verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van astma. Voor het onderzoek werden ruim 30.000 kinderen vanaf hun geboorte tot hun vijfde gevolgd. Bij een kwart van deze kinderen had de moeder tijdens de zwangerschap antibiotica geslikt. Drie procent van de kinderen van deze groep ging voor hun 5e naar het ziekenhuis voor de behandeling van astma. Bij moeders die niets hadden geslikt, had 2.5 procent van de kinderen last van astma. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in de Journal of Pediatrics.

Geen oorzakelijk verband

De studie liet echter geen oorzakelijk verband zien tussen het gebruik van antibiotica door zwangere vrouwen en astma bij hun kinderen. Het suggereert wel dat de bacteriële flora van de moeder, die het kind normaal beschermt tegen astma, verstoord kan worden door het gebruik ervan. Het gebruiken van probiotica zou wellicht goed zijn voor deze aanstaande moeders. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat niet de antibiotica, maar de infectie zelf waarvoor deze vrouwen de medicijnen moesten slikken verantwoordelijk is voor het verhoogde risico op het ontwikkelen van astma.

Hoe groot is de kans op astma?

Als er rekening wordt gehouden met andere factoren die het risico op het ontwikkelen van astma bij kinderen verhogen, stellen de onderzoekers dat het gebruik van antibiotica tijdens de zwangerschap de kans op astma met 17 procent verhoogt. Bij zwangere vrouwen die zelf last van astma hebben en daarvoor medicijnen slikken, is de kans dat hun kind astma krijgt zelfs twee keer zo groot.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.