Verband tussen zwangerschapsvergiftiging en hartafwijking baby

Een groot Canadees onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen zwangerschapsvergiftiging en hartafwijkingen bij baby’s. Zwangerschapsvergiftiging is een veelvoorkomende complicatie tijdens de zwangerschap. Deze complicatie uit zich onder andere door een hoge bloeddruk en eiwitten in de urine.

Door een team van Canadese onderzoekers werden de dossiers van alle bevallingen tussen 1989 en 2012 in de verschillende ziekenhuizen in Quebec onder de loep genomen. De dossiers van in totaal bijna 2 miljoen baby’s.

Meer baby’s met hartafwijkingen bij moeders met zwangerschapsvergiftiging

Ongeveer 0,9% van de baby’s kwam ter wereld met een hartafwijking. Bij vrouwen die gedurende de zwangerschap met zwangerschapsvergiftiging te maken hadden gehad lag dit percentage bijna twee keer zo hoog. In deze groep had namelijk 1,7% van de baby’s een hartafwijking. Waarbij opviel dat het percentage met name hoger lag bij vrouwen bij wie al vroeg in de zwangerschap zwangerschapsvergiftiging was geconstateerd.

Bij het merendeel van de baby’s met hartafwijkingen ging het om onvolkomenheden van de wanden die de hartkamers van elkaar scheiden. Ook problemen met de aorta, longslagader of hartkleppen komen regelmatig voor.

Het verschil in het aantal hartafwijkingen tussen de vrouwen met en zonder zwangerschapsvergiftiging bleef ook in stand als er rekening werd gehouden met factoren als roken, overgewicht, diabetes en andere factoren die de kans op zwangerschapsvergiftiging kunnen verhogen.

Nog weinig te doen tegen zwangerschapsvergiftiging

Epidemiologe Nathalie Auger gaf aan dat er op dit moment nog weinig tegen het ontstaan van zwangerschapsvergiftiging kan worden gedaan. Wel noemde zij overgewicht als één van de risicofactoren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 replies on “Verband tussen zwangerschapsvergiftiging en hartafwijking bij baby”

 • Wil
  29 oktober 2015 at 10:39

  Heeft er dus volgens het onderzoek 98,3% van de baby’s waarvan de moeders zwangerschapsvergiftiging had geen hartafwijkingen.

  • monique
   1 november 2015 at 15:32

   Dat klopt. De kans is dus nog altijd klein, maar wel duidelijk groter dan bij vrouwen zonder zwangerschapsvergiftiging.