Stress tijdens de zwangerschap blijkt pesten kind te verhogen

Kwetsbare kinderen

Als ouder moet je er niet aan denken dat je kind gepest wordt, maar helaas komt het nog steeds veel te vaak voor. Onderzoek laat zien dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap te kampen hadden met stress vaker extra kwetsbare kinderen krijgen. En kwetsbare kinderen blijken een uitstekende doelgroep te zijn voor pestkoppen. In het onderzoek werden de volgende factoren als stress gezien: ernstige financiële problemen, problemen in de familie, alcohol- of drugsmisbruik en een slechte psychische gezondheid. Problemen op het werk werden niet meegenomen.

Voor het onderzoek werd gekeken naar de gegevens van 8829 kinderen. De gegevens kwamen voort uit een langlopend gezondheidsonderzoek onder 14.000 vrouwen die zwanger waren in 1991 en 1992.

Invloed op gedrag

De resultaten zijn volgens onderzoeker Dieter Wolke te verklaren op neurochemisch niveau. Als je wordt blootgesteld aan stress, leidt dat tot een verhoging van het aantal neurohormonen dat vrijkomt in het bloed. Tijdens de zwangerschap komen deze hormonen terecht bij je baby, hierdoor verandert zijn manier om met stress om te gaan. En dat heeft weer invloed op het gedrag van kinderen als ze te kampen krijgen met stressvolle situaties. Als ze het slachtoffer worden van pesten, zullen ze eerder reageren door te gaan huilen, door weg te lopen of door zichzelf van angst af te blokken.

Helaas leidt dit alles wel tot een vicieuze cirkel. Het kind loopt een grotere kans om gepest te worden, waardoor de manier om om te gaan met stress verder verandert. Hierdoor wordt de kans op psychische problemen later in het leven weer verhoogd. En als je als vrouw vroeger gepest werd en zwanger raakt, loop je meer kans op stress tijdens die zwangerschap. Vervolgens geef je dat weer door aan de volgende generatie.

Eerder onderzoek uit Duitsland liet al zien dat stress bij de moeder als gevolg van bijvoorbeeld familiale problemen een langdurig effect kan hebben op de foetus. Deze kinderen blijken op latere leeftijd moeilijker met stress om te kunnen gaan. Dit leidt weer tot een verhoogde kans op psychische- en gedragsproblemen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.