Laag IQ gevolg van hoge bloeddruk tijdens zwangerschap

Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap leidt in sommige gevallen tot een laag geboortegewicht en tot een vroeggeboorte. Onderzoekers hebben nu ook ontdekt dat een hoge bloeddruk een blijvend effect heeft op de hersenen van de baby.

Lagere score cognitieve vaardigheden

Aan het onderzoek deden 400 mannen uit Finland mee. Hun cognitieve vaardigheden werden op 20-jarige en 69-jarige leeftijd getest. Uit de resultaten bleek dat de mannen waarvan de moeder een hoge bloeddruk had tijdens de zwangerschap, op beide leeftijden lager scoorden in de test. Ook verslechterden hun scores met de jaren sneller in vergelijking met leeftijdsgenoten wiens moeder geen hoge bloeddruk had. Het grootste verschil was te zien in de tests waarbij de deelnemers wiskundig moesten redeneren. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad van de American Academy of Neurology.

Zwangerschapsvergiftiging

Als een aanstaande moeder last heeft van een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan dat leiden tot gewijzigde omstandigheden in de baarmoeder. Hierdoor kan de groei van de baby worden belemmerd. Een hoge bloeddruk en aanverwante ziektes, zoals zwangerschapsvergiftiging, leiden in 10% van de gevallen tot complicaties tijdens de zwangerschap. Bovendien heeft dit directe gevolgen voor de baby in de baarmoeder.

De hoge bloeddruk beïnvloedt de ontwikkeling van de hersenen van de foetus. Dit kan een mogelijke reden zijn voor een verband tussen hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en een laag IQ van het kind. Ook zijn er gevolgen op lange termijn bekend, namelijk een grotere kans op hartziekten en een beroerte op latere leeftijd.

Behandeling hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Als je als aanstaande moeder een te hoge bloeddruk hebt, kan dit vaak behandeld worden met behulp van medicijnen. Het kan echter ook zo zijn dat de baby vroegtijdig moet worden gehaald. Hier kleven uiteraard risico’s aan. Het advies voor vrouwen die zwanger willen worden is dan ook om ervoor te zorgen dat ze zo gezond mogelijk zijn. Hierdoor lopen ze ook minder risico een te hoge bloeddruk tijdens hun zwangerschap.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.