Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap niet altijd slecht

Als je gedurende je zwangerschap last hebt van een hoge bloeddruk, kan dat gevaarlijk zijn voor je baby. Onderzoek uitgevoerd in Denemarken heeft echter aangetoond dat een hoge bloeddruk gedurende het eerste trimester van de zwangerschap niet slecht hoeft te zijn. Bij hoge bloeddruk tijdens het eerste trimester, is de kans op het krijgen van een gezonde baby juist vergroot.

Voor het onderzoek werden de gegevens van 750.000 geboortes in Denemarken bekeken en geanalyseerd. De deelnemende proefpersonen werden lang na het onderzoek nog gevolgd, in sommige gevallen tot het dertigste levensjaar. Er werd dan gekeken naar de ontwikkeling van hun gezondheid in allerlei ziektecategorieën.

Onderzoek naar gevolgen zwangerschapsvergiftiging

Het Deens onderzoek richtte zich op pre-eclampsie, dat is een zwangerschapsvergiftiging ten gevolge van een hoge bloeddruk gedurende de zwangerschap.

De resultaten van het onderzoek lieten zien dat een hoge bloeddruk alleen in latere stadia van de zwangerschap kan leiden tot gezondheidsrisico’s bij de baby. Bij vrouwen die last hadden van hypertensie gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap was de kans op een ziekte in het latere leven van de baby 10 tot 40 procent minder in vergelijking met vrouwen die een normale bloeddruk hadden. Als er echter na dat eerste trimester nog steeds sprake was van een hoge bloeddruk, dan verdwenen deze positieve effecten weer.

Lees ook: complicaties tijdens de zwangerschap.

Conflict tussen genen vader en moeder

Van de zwangere vrouwen krijgt zo’n 10% te maken met een hoge bloeddruk. De oorzaak hiervan is een mogelijk conflict tussen de genen van de vader en de moeder. De genen van de vader blijken volgens een bepaalde evolutietheorie meer voedingsstoffen in de placenta te vragen. Deze genen verhogen dan de bloeddruk van de moeder. Het is de bedoeling dat de genen van de moeder en de vader een bepaalde balans gaan vinden. Blijft deze balans uit, dan zal de bloeddruk van de moeder verhoogd blijven.

Voor de moeder zelf kan een hoge bloeddruk wel nadelige gevolgen hebben, zo vergroot het de kans op blijvende nierziektes.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.