Ovulatietesten

Zwanger worden is vaak een kwestie van een goede timing. Ovulatietesten geven je de mogelijkheid om eenvoudig je meest vruchtbare periode vast te stellen. Dit zijn de dagen van je menstruatiecyclus waarop je de meeste kans hebt om zwanger te worden. Een ovulatietest stelt namelijk de piek in luteïniserend hormoon (LH) vast, die ongeveer 24-36 uur voor de ovulatie plaatsvindt. Het luteïniserend hormoon is een geslachtshormoon dat bij vrouwen de ovulatie stimuleert. Zo helpt deze je bij het aangeven van de twee beste dagen van je cyclus om zwanger te worden. Namelijk de dag voor je ovulatie en de dag van de ovulatie zelf. Als je dus op deze twee dagen vrijt, geef je jezelf de beste kans om zwanger te worden.

De meeste ovulatietesten werken net als zwangerschapstesten. De ovulatietesten zijn eenvoudige urinetests, die de hormonale veranderingen in je lichaam waarnemen. Ovulatietesten testen specifiek op hormonale veranderingen die met jouw ovulatie gepaard gaan. De eenvoudig af te lezen resultaten worden in het venster van het product weergegeven.

Uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK Roper uit 2005 blijkt dat maar liefst de helft van de stellen die proberen zwanger te worden op de verkeerde dagen van de menstruatiecyclus seks hebben. Een ovulatietest is dus een goed en relatief goedkoop hulpmiddel om de kans om sneller zwanger te worden te vergroten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One reply on “Ovulatietesten”

  • Julie Dinesen
    6 januari 2020 at 10:26

    De bijsluiter speelt een grote rol – en dat is niet kinderachtig bedoeld. Er zijn verschillende testen op de markt en het is belangrijk te weten welke kleur een streep kan hebben, wat een donker of licht streepje betekent en hoe lang je precies moet wachten voor je zekerheid hebt. De kleur en dikte van de controlestreepjes van de verschillende testmerken verschillen van elkaar. Ook daarom, om verwarring te voorkomen, is het belangrijk voor een merk en een soort test te kiezen.