Het eten van spek en eieren tijdens de zwangerschap verhoogt intelligentie kind

In Engeland wordt het veel gegeten als ontbijt: spek en eieren. Niet iedereen moet hier in de vroege ochtend aan denken en wellicht zeker niet als je zwanger bent. Toch blijkt het onderzoek dat het nuttigen van zo’n ontbijt helemaal geen verkeerd idee is. Het eten van spek en eieren tijdens de zwangerschap blijkt namelijk de intelligentie van je ongeboren baby te stimuleren. Dat blijkt uit de resultaten van recent onderzoek.

Wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat er in varkensvlees en eieren een bepaald stofje zit dat bijdraagt aan de ontwikkeling van het groeiende brein van de baby: choline. Choline is de precursor van acetylcholine (een neurotransmitter dat een belangrijke rol speelt in het geheugen). Choline verbetert het geheugen door het acetylcholinegehalte in de hersenen te verhogen. Het is aangetoond dat choline, in verschillende vormen, de prestatie van normale, gezonde mensen in verschillende intelligentie- en geheugentesten verbetert. Choline zou baby’s in de baarmoeder helpen bij de ontwikkeling van hersendelen die een belangrijke rol spelen bij het geheugen en het oproepen van herinneringen.

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de effecten van choline op de hersenen van babymuizen. Een groep muizen kreeg veel choline toegediend in de baarmoeder; de andere groep weinig. Tussen de twee groepen was er sprake van genetische verschillen in hun hersencellen. De resultaten van dit onderzoek bij muizen laten dus zien dat een cholinerijk dieet leidt tot veranderingen in de ontwikkeling van de hersenen van de foetus.

De onderzoekers benadrukken naar aanleiding van dit onderzoek wel dat je nu niet moet denken dat het eten van spek heel erg gezond is. Maar het blijkt dus ook niet eens zo slecht te zijn. Het is uiteraard van belang om tijdens de zwangerschap een evenwichtig voedingspatroon te hanteren. Voeding bepaalt de rest van het leven van je kindje.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.