Een tekort aan vitamine C tijdens de zwangerschap kan leiden tot blijven de schade aan hersenen

In 2012 deed de Deense wetenschapper Jens Lykkesfeldt onderzoek naar de relatie tussen een vitamine C tekort en de ontwikkeling van het ongeboren kind. Hieruit bleek dat een vitamine C-tekort bij zwangere vrouwen kan leiden tot serieuze gezondheidscomplicaties in de hersenen van de foetus. Ontstane schade kan niet meer ongedaan worden gemaakt. In de studie werden cavia’s onderzocht. De resultaten lieten zien dat de schade al vroeg in de zwangerschap ontstaat.

Waar zit vitamine C in?

De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten en andere soorten fruit, evenals de groeiende uiteinden (knoppen en scheuten) van verscheidene planten. In het algemeen wordt vitamine C uit groente en fruit goed door het lichaam opgenomen.

Gevolgen vitamine C-tekort voor de baby

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 10 tot 20 procent van de volwassen mensen onvoldoende vitamine C binnenkrijgen. Zeker als je als vrouw zwanger bent, is het zaak om hier goed op te letten. Zelfs een minimaal tekort aan deze vitamine leiden tot een belemmering in de groei van de hippocampus van de baby (zo’n 10 tot 15 procent).

De hippocampus is een deel van de hersenen. Hij is gelegen aan de binnenzijde (het mediale vlak) van de zogeheten slaapkwab. Onderzoek bij mensen heeft aangetoond dat de hippocampus vooral betrokken is bij het opslaan van nieuwe herinneringen die betrekking hebben op bepaalde feiten of gebeurtenissen. Als de hippocampus minder goed groeit, kan dit leiden tot een belemmering in de optimale groei van de hersenen.

Een mogelijke reden hiervan kan volgens de Deense onderzoekers zijn dat het transport van belangrijke voedingsstoffen van de moeder naar de foetus door het vitaminetekort niet goed werkt. De ongeboren baby mist hierdoor een aantal belangrijke voedingsstoffen die hij nodig heeft voor een optimale ontwikkeling.

Eet gezond tijdens je zwangerschap

De resultaten van het onderzoek laten dus zien dat de inname van vitamine C ontzettend belangrijk is en helemaal voor zwangere vrouwen. Zoals gezegd is de schade blijvend. Het effect kan niet ongedaan gemaakt worden. Ook niet als de kinderen na de geboorte alsnog deze vitamine toegediend krijgen. Het is dus belangrijk dat je tijdens je zwangerschap gevarieerd eet en niet rookt. Daarmee verklein je de kans dat je last krijgt van een vitaminetekort.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.