Een zwangerschap na je 35e lijkt de kans op kanker te vergroten

In de periode tussen 1994 en 2007 is het aantal kankerdiagnoses bij zwangere of recent bevallen vrouwen gestegen: van 112 naar 192 per 100.000. In diezelfde periode steeg ook het aantal vrouwen dat na hun 35e levensjaar zwanger werd: van 13 naar 24 procent. Naast het feit dat door een vooruitgang in de medische wereld tumoren beter op te sporen zijn kan het zo zijn dat de stijgende leeftijd van aanstaande moeders een risicofactor is voor het krijgen van kanker tijdens de zwangerschap. Een zwangerschap na je 35e lijkt de kans op kanker te vergroten.

Meer medische onderzoeken

Als een vrouw zwanger is, komt ze natuurlijk meer in contact met artsen en ondergaat ze meer medische onderzoeken. Hierdoor is de kans groter dat een eventuele tumor ontdekt wordt. Aan de andere kant blijkt het aantal kankergevallen dat te maken heeft met de zwangerschap van de vrouw gestegen te zijn en dit valt deels te verklaren door het feit dat vrouwen de laatste jaren op latere leeftijd voor het eerst moeder worden.

Voor het onderzoek werden de gegevens met betrekking tot geboorte en kankergevallen van zo’n 780.000 vrouwen en 1,3 miljoen bevallingen bekeken (in de periode tussen 1994 en 2008). In deze periode werden ruim 1800 nieuwe kankergevallen gevonden bij zwangere vrouwen en kersverse moeders.

Zwangerschap na je 35e

Door de jaren heen kwam de diagnose kanker steeds vaker voor. Tegelijkertijd steeg de leeftijd waarop vrouwen vrouwen voor het eerste zwanger werden. Naarmate je ouder wordt, loop je als vrouw een groter risico op het krijgen van kanker. Een zwangerschap na je 35e lijkt de kans op kanker te vergroten. Vrouwen boven deze leeftijd hebben drie keer meer kans op het krijgen van kanker dan vrouwen onder de 30 jaar. De meest voorkomende vorm van kanker bleek huidkanker te zijn: 45 van de 100.000 zwangere vrouwen hadden deze diagnose gekregen.

Kans op kanker klein

De onderzoekers benadrukken voorzichtig te zijn met het interpreteren van de resultaten. Men moet zeker rekening houden met het feit dat tumoren de laatste jaren steeds beter op te sporen zijn. En al is het aantal kankergevallen toegenomen, gelukkig is de kans op het krijgen van deze ziekte tijdens of na de zwangerschap nog steeds erg klein. Laat dit een geruststelling zijn voor de aanstaande moeder die de leeftijd van 35 al bereikt heeft.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.