Een operatieve abortus kan tot complicaties leiden bij een volgende zwangerschap

Wetenschappers van de universiteit in Aberdeen laten in onderzoek zien dat een operatieve abortus kan leiden tot een verhoogd risico op complicaties in een volgende zwangerschap. Uit het onderzoek blijkt dat deze complicaties zelfs levensbedreigend kunnen zijn voor zowel de moeder als de baby. Hierbij moet je denken aan vroeggeboorte en pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging).

Vroeger dacht men dat het risico op complicaties toenam bij elke abortus. Uit deze studie blijkt echter dat de gevolgen al groot kunnen zijn bij het uitvoeren van slechts één abortus. Het is wel belangrijk om te melden dat het risico alleen geldt als er sprake is van een operatieve abortus.

Een zwangerschap kan ook afgebroken worden met behulp van pillen. In dit geval zijn er geen risico’s verbonden aan de abortus. Deze vorm van abortus kan alleen uitgevoerd worden tot 49 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie.

Risico’s zwangerschap na operatieve abortus

Voor dit onderzoek zijn de medische gegevens van ruim 600.000 vrouwen in Schotland onderzocht. Hierbij zaten ook vrouwen die ervoor hadden gekozen om hun eerste baby weg te laten halen. Uit de resultaten bleek dat een vrouw die haar eerste zwangerschap afbrak, bij een volgende zwangerschap 37% meer kans had op een vroeggeboorte van haar kind in vergelijking met vrouwen die hun eerste kindje wel hadden laten komen. Daarnaast hadden deze vrouwen meer kans op pre-eclampsie en een baby met een laag geboortegewicht.

Wat is nu de reden dat bij een zwangerschap na een operatieve abortus meer risico is op complicaties? Het blijkt dat deze vorm van aborteren schade aan de baarmoeder kan toebrengen waardoor problemen kunnen ontstaan als een vrouw opnieuw zwanger wordt. Het is dus belangrijk dat vrouwen op de hoogte zijn van de mogelijke risico’s wanneer ze de moeilijke keuze moeten maken voor een abortus.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.