De rol van de verloskundige tijdens de bevalling

Tijdens je zwangerschap breng je regelmatig een bezoek aan de verloskundige. Maar wat kan zij voor je doen voor en tijdens de bevalling?

De verloskundige bereidt je voor op de bevalling

Je verloskundige zal er alles aan doen om je goed voor te bereiden op de bevalling en om die zo prettig mogelijk te laten verlopen. Vertel haar dus vooral wat je wensen zijn en waar jij je zorgen over maakt. Daar kan natuurlijk je partner bij zijn. De verloskundige vertelt je ook welke pijnbehandelingen er zijn, waar je daarvoor moet zijn en wat de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen zijn. Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Je hebt meer het gevoel dat je alles onder controle hebt, zodat je vol vertrouwen aan de bevalling begint.

Lukusbaby Banner

Ze loodst je veilig door de bevalling heen

Je verloskundige is medisch geschoold en houdt steeds goed in de gaten hoe het met jou en je kindje gaat. Je bent dus in goede handen. Tijdens de bevalling zal zij je zo goed als maar kan begeleiden en ondersteunen, waarbij ze rekening zal houden met jouw wensen. Door haar ervaring met bevallingen, weet ze precies wat je kunt doen om de pijn te verzachten. Ze vraagt regelmatig hoe het gaat, moedigt je aan en geeft jou en je partner aanwijzingen om de weeën goed op te vangen. Ze vertelt hoever je bent en hoe het verdere verloop zal zijn. Bij haar kunnen jullie alle vragen, zorgen en wensen kwijt.

Ze regelt pijnbestrijding

Wanneer moet je laten weten dat je gebruik wilt maken van pijnbestrijding? Als je dit van te voren al weet, omdat je bijvoorbeeld slecht tegen pijn kunt, bespreek het dan met je verloskundige. Zij kan dan samen met jou bepalen wat het beste moment is om naar het ziekenhuis te gaan. Vaak weet je het echter niet van te voren. Als je thuis bevalt, kan tijdens de bevalling pas blijken dat je toch medicijnen tegen de pijn wilt of dat je verloskundige dat beter voor je vindt. Natuurlijk zal zij dat met je bespreken. In dat geval zal je altijd naar het ziekenhuis moeten gaan. Meestal gaat de verloskundige dan met je mee om de zorg over te dragen aan de gynaecoloog of een andere verloskundige in het ziekenhuis.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.