Bevallen en pijn; een goede voorbereiding

Nu je zwanger bent en de bevalling steeds dichterbij komt, ga je je wellicht een aantal dingen afvragen. Bevallen en pijn; hoe erg zal de pijn tijdens de bevalling zijn? Het is een feit dat bevallen pijn doet, daar kan niemand omheen. Maar elke bevalling is anders en de ene vrouw kan beter omgaan met de pijn dan de ander. Het valt dus niet te voorspellen hoe pijnlijk de bevalling voor jou zal zijn. Maar maak je vooral niet al te veel zorgen: er zijn voldoende manieren om de pijn te verzachten. Met en zonder medicijnen; thuis en in het ziekenhuis.

Er zijn een aantal dingen die je zelf al kunt doen om goed voorbereid en zo ontspannen mogelijk je bevalling in te gaan:

Zorg dat er iemand bij je is om je te ondersteunen

Vrouwen die tijdens de bevalling goede ondersteuning krijgen, blijken minder pijn te voelen. Ze hebben ook minder vaak behoefte aan een pijnbehandeling met medicijnen. Je kunt met je verloskundige bespreken wie je bij de bevalling wilt hebben. Naast je partner mag dat bijvoorbeeld ook je moeder, zus of vriendin zijn. Belangrijk is dat je iemand kiest bij wie je je op je gemak voelt en waarbij je je niet groot hoeft te houden;

Bevallen en pijn: zorg voor een goede voorbereiding

Lees folders, boeken en tijdschriften over de bevalling en zoek naar informatie op internet. Stel je vragen aan de verloskundige, volg een zwangerschapscursus en oefen alvast met ademhalingstechnieken. Dat zorgt er allemaal voor dat je je tijdens de bevalling beter kunt ontspannen, waardoor je minder last hebt van de pijn. Doordat je weet wat er kan gebeuren en wat je zelf kunt doen heb je meer controle over de situatie. Hierdoor krijg je meer vertrouwen dat je de bevalling aankunt. Natuurlijk is bijna iedere vrouw bang en ongerust als de bevalling begint. Maar probeer je niet teveel over te geven aan die angst, want dat maakt je gespannen. Daardoor wordt de pijn erger en kunnen de weeën minder goed doorzetten. Bovendien maakt je lichaam minder endorfine aan als je bang bent.

Zorg dat je goed uitgerust bent

Het is belangrijk dat je uitgerust aan de bevalling begint. Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt. Rust in de laatste weken van je zwangerschap goed uit en bouw tijd in voor jezelf. Als je uitgerust bent, kun je de pijn beter verdragen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.