Baby's gapen al in de baarmoeder

Baby’s zijn in de baarmoeder al tot veel in staat. Zo kunnen ze slikken, de hik krijgen en zich eens lekker uitrekken. Onderzoek uitgevoerd in Engeland heeft aangetoond dat baby’s voor de geboorte ook al kunnen gapen. De resultaten van het onderzoek geven zelfs aan dat het geeuwen in de baarmoeder een ontwikkelingsproces is. Artsen kunnen aan de hand van het feit of je baby gaapt vaststellen of hij zich goed ontwikkelt.

Onderzoek naar de functie van gapen in de baarmoeder

Aan het onderzoek deden 15 ongeboren baby’s mee; 8 meisjes en 7 jongens. Er werd gebruik gemaakt van 4D videoscans. De aanstaande moeders waren tussen de 24 en 26 weken zwanger. Na 28 weken bleek het gapen weer af te nemen. Er was overigens geen verschil waar te nemen tussen meisjes en jongens.

Uit eerdere onderzoeken kwam al eens naar voren dat ongeboren baby’s kunnen geeuwen. Andere onderzoekers spraken dit tegen en gaven aan dat de baby’s gewoon hun mond open doen. Maar bovenstaand onderzoek laat een duidelijk verschil zien tussen gapen en de mond openen. Dit is gebaseerd op de tijd dat de mond open is. De resultaten lieten zien dat er in meer dan 50% van de gevallen sprake was van gapen.

Hoe zit dat bij volwassenen?

Bij kinderen en volwassenen heeft gapen een functie: het is een uiting van slaperigheid. Ook wordt er vaak gegaapt als je het anderen ziet doen. Bij ongeboren baby’s is dit niet geval. In hun gevaln kan het wijzen op de ontwikkeling van de hersenen in de vroege zwangerschap en kan het dus een ontwikkelingsfunctie hebben. Zeker gezien het feit dat het gapen tussen de 28 en 36 weken van de zwangerschap weer afneemt.

Meer onderzoek is nodig

Meer onderzoek is echter nodig om te bepalen wat de exacte functie ervan is. Er kan sprake zijn van een relatie tussen het gapen en de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel, maar deze theorie heeft meer bewijs nodig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.