Zwangerschap en ijzertekort

Het is relatief onschuldig, maar je kunt er tijdens je zwangerschap flink last van hebben: een tekort aan ijzer. In de laatste maanden kun je er extreem moe van zijn. Je krijgt daarnaast last van vervelende symptomen als duizeligheid en hartkloppingen. Je ijzervoorraad is niet berekend op die liter extra bloed die je er tijdens je zwangerschap bij krijgt. Daarom is je behoefte aan ijzer groter. Omdat je tijdens je zwangerschap een verhoogde kans hebt op bloedarmoede, word je hier een aantal keer op geprikt. Om een ijzertekort vast te stellen, wordt het hemoglobinegehalte in je bloed gemeten; bij ijzergebrek is dit te laag.

Gezond eten voorkomt een ijzertekort

Als je zorgt voor een gezond eetpatroon, kan je lichaam daar in principe genoeg ijzer uit halen. Als je ondanks dat toch last krijgt van een ijzertekort, is dit gelukkig goed te behandelen met ijzertabletten die je huisarts kan voorschrijven. Zorg er dan wel voor dat je extra vocht en vezelrijke producten binnenkrijgt; deze ijzertabletten hebben namelijk als mogelijke bijwerking obstipatie. En dat is natuurlijk sowieso al een ander veel voorkomend zwangerschapskwaaltje. Naast deze ijzertabletten zijn er diverse producten te koop met ijzer, zoals frisdrank of speciale vitamines voor zwangere vrouwen. Overleg wel eerst met je huisarts voordat je deze producten gaat gebruiken, je kun namelijk ook een teveel aan ijzer binnenkrijgen. IJzertabletten kun je het beste innemen met een glas jus d’orange; ijzer wordt beter opgenomen door je lichaam in combinatie met vitamine C. Neem dus bij je boterham ook een extra stukje fruit of een glas sinaasappel- of kiwisap. Het tegenovergestelde geldt voor het drinken van melkproducten; melk remt de opname van ijzer af. Na het innemen van ijzertabletten kun je het beste 2 uur wachten voordat je een melkproduct gebruikt.

Is bloedarmoede tijdens de zwangerschap schadelijk?

Lichte bloedarmoede heeft geen gevolgen voor jou of je baby, het is vooral vervelend. Als je echter last hebt van een ernstig ijzertekort, krijgt je baby minder zuurstof. En dat is slecht voor zijn ontwikkeling. Gelukkig komt dit maar weinig voor. Je baby krijgt namelijk als eerste zijn portie ijzer van je lichaam en daarna ben jij pas aan de beurt. Jij zult er dus eerder last van hebben dan je baby.

Als je eenmaal een tekort hebt aan ijzer, is dit moeilijk op te lossen met (ijzerrijk) eten alleen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Met het kiezen van voedsel kun je het beste onthouden dat alles wat groen en rood is veel ijzer bevat. Uiteraard mag je geen rauw vlees eten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One reply on “Zwangerschap & ijzertekort”

  • Ijzer gebrekje
    4 maart 2018 at 16:13

    Ik heb ook erg lang last gehad van vermoeidheid en dacht dit kwam doordat ik te weinig sliep. Vorige week kreeg ik de bloeduitslag binnen van mijn verloskundige en het blijkt dat ik een tekort heb aan vitamine D en ijzer. Dus dat wordt veel spinazie eten voor mij de komende tijd.