Relatie tussen gebruik omega 6 tijdens zwangerschap en overgewicht kind

Wetenschappers hebben een relatie ontdekt tussen het gebruik van Omega 6 tijdens zwangerschap en het later ontwikkelen van overgewicht bij het dan nog ongeboren kind. Omega-6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het bekendste omega-6-vetzuur is linolzuur. Linolzuur komt veel voor, vooral in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Omega-6-vetzuren kun je ook terugvinden in sommige noten en de producten waarin deze bovengenoemde oliën gebruikt worden: koekjes, snoep en andere snacks.

Relatie gebruik omega 6 tijdens zwangerschap en overgewicht

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat zwangere vrouwen die te veel van deze omega-6-vetzuren binnenkrijgen, een grotere kans hebben op het krijgen van een kind met overgewicht.

Voor het onderzoek werd de spier- en vetmassa van 293 kinderen gemeten. Het betrof zowel jongens als meisjes in de leeftijd van vier tot zes jaar. De resultaten van de metingen werden vergeleken met de concentraties van verschillende soorten vetzuren die zich gedurende de zwangerschap in het bloed van de aanstaande moeder bevonden.

Uit de resultaten van de studie bleek dat er een relatie was tussen het niveau aan omega-6-vetzuren van zwangere vrouwen en de vetmassa bij kun kinderen: hoe hoger dat niveau, hoe meer vetmassa er aanwezig was bij deze kinderen. De onderzoekers geven aan dat deze resultaten suggereren dat een verminderde opname van deze omega-6-vetzuren gedurende de zwangerschap een positief effect kan hebben op de lichaamssamenstelling van het kind. Welke hoeveelheid welk effect heeft, en hoe groot het verschil in vetmassa tussen de kinderen is, is echter meteen duidelijk.

Daarnaast bleek er ook een relatie te zijn tussen de inname van omega-3 door zwangere vrouwen en de spiermassa bij hun kinderen. Hoe meer omega-3 er in het bloed van de aanstaande moeders aanwezig was, hoe minder vet en hoe meer spier- en botmassa hun kinderen hadden. Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste van deze vetzuren zijn aanwezig in vette vis en visolie en zijn bekend vanwege hun extra bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Waarom zorgt omega 6 tijdens zwangerschap voor overgewicht?

Waar omega 3-vetzuren de immuniteit, de klontering van het bloed en de celgroei regelen, hebben omega 6-vetzuren de neiging infectie, bloedklontering en celgroei tegen te gaan. De resultaten van de studie lijken dus aan te geven dat het slikken van supplementen waar visolie in zit zeker van toegevoegde waarde kan zijn voor zwangere vrouwen.

De wetenschappers geven daarbij we aan dat omega-3 en omega-6 tegengestelde effecten lijken te hebben op de vetmassa. Eerdere studies hebben door middel van het gebruik van omega-3-supplementen geprobeerd om de spiermassa te verlagen, maar deze studie geeft aan dat zo’n effect het beste haalbaar is in combinatie met een verminderde inname van omega-6. Een omega-3-supplement is dus enkel nuttig als de opname van omega-6 tezelfdertijd wordt verminderd.

Gezond eten tijdens je zwangerschap klinkt dus niet alleen heel logisch, maar is ook essentieel voor de gezonde start van jouw baby.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.