Pijnverlichting tijdens de bevalling door middel van TENS

De geboorte van je baby is een van de mooiste gebeurtenissen in je leven. Helaas kan een bevalling ook gepaard gaan met veel pijn en ongemak. Maar dat is niet altijd nodig: je kunt altijd kiezen voor een vorm van pijnbestrijding. Een veilige en makkelijke manier om de pijn tijdens de bevalling te verlichten zonder medicijnen is Geboorte TENS. Een middel zonder enig risico voor zowel moeder als kind. Meer over andere manieren van pijnbestrijding tijdens de bevalling lees je hier.

Wat is TENS?

TENS staat voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Als je lichaam pijn ervaart, worden er pijnsignalen naar je hersenen gestuurd. Door het gebruik van het apparaatje worden pijnprikkels zodanig beïnvloed dat de intensiteit van de pijn minder zal worden. Deze prikkels worden geblokkeerd door middel van lichte elektrische pulsen. TENS is een methode die zowel toegepast kan worden bij pijn die ontstaat door de weeën als chronische pijn. Deze methode wordt ook al met succes gebruikt in de fysiotherapie. Ook veel ziekenhuizen maken er gebruik van in de strijd tegen chronische pijn. Denk hierbij aan ischias, bekkeninstabiliteit, reuma, rugklachten en menstruatiepijn.

Hoe werkt TENS tijdens de bevalling?

Maar hoe werkt het TENS apparaat nu precies als je het wilt gebruiken om de pijn tijdens de bevalling te verlichten? Het is een apparaat dat werkt op batterijen en heeft ongeveer de grootte van een walkman. Aan beide kanten van je ruggenwervel plak je vier elektroden. Als je het apparaatje inschakelt, zul je een tinteling voelen die ervoor zorgt dat de pijnsignalen uit het bekken en de baarmoeder onderbroken worden. Je kunt deze tinteling zelf instellen op een niveau dat voor jou prettig aanvoelt. Als je de weeën wilt opvangen, kun je gebruik maken van een handschakelaar waarmee je makkelijk kunt schakelen tussen de intense stimulatie tijdens een wee en de lagere stimulatie tussen de weeën door.

Geeft het gebruik van TENS tijdens de bevalling bijwerkingen?

De voordelen van het gebruik van TENS tijdens de bevalling zijn dat het onschadelijk is voor zowel moeder als kind. Er zijn geen bijwerkingen. Bovendien kun je het zowel thuis als in het ziekenhuis gebruiken en heb je zelf controle over de sterkte. Het vormt geen belemmering voor de natuurlijke lichaamsfuncties. Ook kun het eventueel combineren met andere vormen van pijnbestrijding.

De TENS methode is uitvoerig getest en voldoet aan alle keurmerken. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van TENS tijdens de bevalling in meer dan 80 procent van de gevallen pijnverlichting kan bieden. Een garantie is het natuurlijk nooit, maar aangezien het een veilige methode is voor zowel moeder als kind, is het het proberen zeker meer dan waard! En steeds meer zorgverzekeraars vergoeden de kosten van het gebruik van het apparaat.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.