Overgewicht moeder schadelijk voor levensverwachting kind

Vrouwen met overgewicht krijgen vaker een doodgeboren kind dan moeders met een gezond gewicht. Te dikke moeders lopen ook een groter risico dat hun kind na de geboorte overlijdt. Dat blijkt uit een omvangrijke studie in 2014 in Amerika

Overgewicht of obesitas

Kinderen van moeders met ernstig overgewicht hebben op volwassen leeftijd 33% meer kans te overlijden aan hart-en vaatziekten. Dit ten opzichte van kinderen van moeders met een normaal lichaamsgewicht.

Daarnaast hadden deze kinderen meer kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, namelijk 42 procent. Kinderen van een moeder die ‘gewoon’ overgewicht had tijdens de zwangerschap werden in 11 procent van de gevallen behandeld voor deze aandoening.

Van de kinderen die aan het onderzoek deelnamen, stierven er 6551 op jongere leeftijd. Bij 21 procent van de moeders van deze kinderen was er sprake van overgewicht tijdens de bevalling; bij 4 procent van de moeders was er sprake van obesitas (een BMI hoger dan 30).

Advies om af te vallen voor zwangerschap

Bekend was al dat bij overgewicht de kans op een gezonde zwangerschap daalt, door een grotere kans op diabetes en hoge bloeddruk, wat de gezondheid van het ongeboren kind kan beïnvloeden. Dan is ook het risico hoger op zwangerschapsvergiftiging en een aangeboren afwijking bij het kind. In Nederland is de richtlijn dat huisartsen vrouwen met een BMI boven de 30 adviseren om af te vallen.

Een mogelijke oorzaak van deze vroegtijdige sterfte is dat de baby in de baarmoeder van de aanstaande moeder teveel voeding binnenkrijgt. De onderzoekers geven wel aan dat het uiteraard lastig is om de exacte oorzaak van de gezondheidsproblemen van deze kinderen te achterhalen. Bij het ontwikkelen van hart- en vaatziekten kunnen ook andere factoren een grote rol spelen Erfelijkheid en omgevingsfactoren zijn ook van invloed. Wel is het bekend dat ondervoeding van de baby in de baarmoeder leidt tot een verhoogde kans op hartproblemen en kanker bij het kind op latere leeftijd. De verwachting is dat baby’s die teveel voeding binnen krijgen hetzelfde risico lopen op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.