Intensieve behandeling van reuma tijdens zwangerschap is belangrijk

Reumatoïde artritis (RA) is een ziekte waarbij er meerdere gewrichten gaan ontsteken. In de volksmond wordt dit meestal reuma genoemd. Meestal begint het bij de vingers en tenen. Bij reuma raakt het kraakbeen en het bot in de gewrichten beschadigd. Ook pezen en slijmbeurzen die in buurt van de ontstoken gewrichten zitten, kunnen ontstoken raken. Uit onderzoek van het EMC blijkt nu dat een intensieve behandeling van de reuma tijdens de zwangerschap belangrijk is voor de ontwikkeling van de baby.

Reuma tijdens de zwangerschap

Uit onderzoek dat is uitgevoerd aan het Erasmus Medisch Centrum blijkt dat er bij zwangere vrouwen een relatie is tussen de spiegel van verschillende cytokinen in het bloed en het geboortegewicht van hun baby. Cytokinen zijn een soort ontstekingshormonen, die bij actieve ziekte worden aangemaakt. Eerdere studies hadden al aangetoond dat zwangere vrouwen met reuma een grotere kans hebben op het krijgen van een kindje met een lager geboortegewicht. De oorzaak was echter nog onbekend. Dat er dus een relatie bestaat met de spiegel cytokinen wordt met deze studie voor het eerst aangetoond.

Lager geboortegewicht baby

Tijdens de studie bekeek de onderzoeker drie verschillende cytokinen in de bloedmonsters van zwangere patiënten. Van twee cytokinen is bekend dat ze de reuma tijdens de zwangerschap doen opvlammen, de derde zorgt er juist voor dat de ontstekingen doven. De resultaten lieten zien dat de baby’s van vrouwen die relatief meer van de derde cytokine in hun bloed hadden, werden geboren met een normaal geboortegewicht. Bij deze vrouwen was de ziekte nog gewoon actief. Vrouwen die relatief veel van de eerste twee cytokinen in hun bloed hadden, bevielen van baby’s met een lager geboortegewicht. Dit effect kwam nog boven het effect van de actieve ziekte op het geboortegewicht.

Gevolgen voor ontwikkeling kind

Baby’s met een lager geboortegewicht lopen op latere leeftijd een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes en hart- en vaatziekten. Actieve reuma blijkt dus zowel schadelijk te zijn voor de aanstaande moeder als voor het ongeboren kind. Zwangere vrouwen met deze ziekte schuwen vaak medicijngebruik met het oog op hun zwangerschap. Maar dat blijkt dus niet zo verstandig te zijn. Deze studie laat zien dat vrouwen met actieve reuma juist intensief behandeld moeten worden. Uiteraard met medicijnen waarvan bekend is dat het gebruik ervan veilig is tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk dat de actieve reuma zoveel mogelijk tot rust wordt gebracht.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.