Het rookverbod leidt tot minder vroeggeboorten

Het is alom bekend dat zowel actief roken als passief roken tijdens de zwangerschap niet goed is voor je kindje. Zo lopen zwangere vrouwen die (mee)roken meer kans op het krijgen van een miskraam Ook hebben ze meer kans dat hun kindje te vroeg geboren wordt en wegen hun baby’s gemiddeld 200 gram minder in vergelijking met moeders die niet gerookt hebben tijdens de zwangerschap. Lees ook: roken tijdens de zwangerschap schadelijker voor kind dan gedacht

Onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit in Hasselt heeft nu ook laten zien dat de invoering van het rookverbod in België geleid heeft tot een afname van het risico dat kinderen te vroeg geboren worden. Nog nooit eerder werd de invloed van de invoering van het verbod onderzocht. Een team onderzoekers in Hasselt wilde echter weten of er sprake was van een effect. En dat bleek er dus zeker te zijn!

Onderzoek gevolgen rookverbod geboorte

De onderzoekers zochten de samenwerking op met het Centrum voor Perinatale Epidemiologie. Ze keken in hun onderzoek naar ruim 600.000 geboortes vanaf 2002. Er werd rekening gehouden met elke fase van de invoering van het rookverbod in België. In 2006 werd het verbod namelijk op de werkvloer en openbare plaatsen ingevoerd; in 2007 in restaurants en in 2010 in bistro’s en cafés met een eetgelegenheid. De resultaten van het onderzoek lieten een daling van het risico op een vroeggeboorte zien. Nadat er niet meer gerookt mocht worden in restaurants, was er sprake van een daling van het risico van 3.13%. In 2010 nam het risico op een vroeggeboorte nog eens af met 2.65%.

Het advies voor zwangere vrouwen is en blijft dus nog steeds om (mee)roken tijdens de zwangerschap te vermijden. Want zoals bekend, kan een vroeggeboorte zowel op de korte als langere termijn tot complicaties leiden bij het kind. En dat is het natuurlijk toch nooit waard.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.