Het gebruik van een kruik tijdens de zwangerschap

Vind je het lastig om naar de wc te gaan, een kruik tijdens de zwangerschap kan een uitkomst voor je zijn. Het is heel normaal om tijdens je zwangerschap last te hebben van obstipatie. De obstipatie wordt vaak nog erger naarmate je baby groter wordt. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn de invloed van je hormonen op de werking van de darmen, een afname in lichaamsbeweging, druk van inwendige organen en een verandering in de bloedsomloop. Obstipatie is vervelend en gaat vaak gepaard met een opgeblazen gevoel in je buik en krampen. Veel vrouwen vinden het dan ook fijn om een warme kruik op de buik te leggen. De warmte zorgt voor ontspanning en verzacht de pijn.

Is het gebruik van een kruik tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Tijdens de zwangerschap is het gebruik van een kruik gewoon toegestaan, het is qua hitte hetzelfde als het nemen van een warm bad. Kies dan niet voor een metalen kruik (die is overigens wel geschikt voor je baby), maar voor warmwaterzak. Tegenwoordig krijg je er vaak eentje met een (gebreide of fleece) hoes eromheen. Zo voelt de kruik niet al te warm aan op je buik.

Er zijn natuurlijk ook manieren om obstipatie te verminderen of zelfs te verhelpen:

  • Het eten van vezelrijke voeding, denk o.a. aan volkoren producten, vers fruit en fruitsap, noten, peulvruchten, groene groenten, vijgen, dadels etc;
  • Sla je ontbijt niet over: dit zorgt voor het op gang brengen van je darmen;
  • Eet vaker op een dag kleinere porties;
  • Zorg ervoor dat je voldoende beweegt;
  • Drink zo’n 1.5-2 liter vocht per dag en dan vooral water, bouillon, kruidenthee en zure melkproducten;
  • Het drinken van een lauw glas water op nuchtere maag schijnt bij veel zwangere vrouwen te helpen.

Het gebruik van laxeermiddelen tijdens de zwangerschap is niet toegestaan! In het geval van ernstige obstipatie kan een arts je altijd een veilig geneesmiddel voorschrijven. Een vezelstof met laxerende werking en zonder risico’s is vlozaad.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.