Het eten van junkfood tijdens de zwangerschap kan leiden tot ondergewicht baby

Het eten van veel junkfood zoals friet, chips en koekjes tijdens de zwangerschap kan leiden tot een lager geboortegewicht, blijkt uit onderzoek. Deze etenswaren bevatten namelijk de stof acrylamide. Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen, worden verhit boven 100 °C. Het gaat vooral om chips en patat. In mindere mate gaat het om brood, pepernoten, ontbijtkoek, ontbijtgranen en koffie. Deze stof is schadelijk voor de gezondheid van pasgeboren baby’s.

Junkfood tijdens de zwangerschap

Het onderzoek werd uitgevoerd in Barcelona. De resultaten ervan zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Health Persepctives. Tijdens het onderzoek werd het dieet van meer dan 1100 zwangere vrouwen gedurende vier jaar bestudeerd. Deze vrouwen aten elke dag junkfood. De resultaten lieten zien dat vrouwen die tijdens de zwangerschap veel junkfood aten en daardoor veel acrylamide binnenkregen bevielen van een baby die gemiddeld 132 gram lager was in gewicht in vergelijking met baby’s van moeders die minder van deze stof binnenkregen. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat de hoofdjes van de pasgeboren baby’s 0.33 centimeter kleiner waren.

Lager geboortegewicht

Baby’s met een lager geboortegewicht lopen een groter risico op verschillende gezondheidsproblemen. Hierbij kun je denken aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en osteoporose (botontkalking). Het effect van acrylamide op de gezondheid van de baby is te vergelijken met roken tijdens de zwangerschap, wat ook kan leiden tot ondergewicht bij de baby.

Onderzoek laat zien dat acrylamide kanker kan veroorzaken bij dieren. Er is echter geen direct bewijs dat het hetzelfde effect kan hebben bij mensen. Desondanks hebben de resultaten ertoe geleid dat de onderzoekers zwangere vrouwen adviseren om minder acrylamide in te nemen, gezien de negatieve gevolgen voor de pasgeborenen. Verder hebben de onderzoekers de aanbeveling aan voedselproducenten gedaan om te kijken naar een manier om de hoeveelheid acrylamide in hun producten te verminderen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.