Het eten van aardappelen vergroot het risico op zwangerschapsdiabetes

Het eten van aardappelen tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op zwangerschapsdiabetes. Dit is de uitkomst van een Brits onderzoek dat van 2006 tot en met 2016 werd uitgevoerd onder 21.000 vrouwen. Uit de resultaten bleek dat zwangere vrouwen die 2-4 porties aardappelen per week aten 27% meer kans hadden om zwangerschapsdiabetes te krijgen. Bij vrouwen die 5 porties aardappelen per week aten was het risico 50% hoger.

De onderzoekers benadrukten wel dat aardappelen niet de oorzaak waren van diabetes. Het eten van aardappelen leidt tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Als je de aardappelen zou vervangen door groente, peulvruchten en volkoren producten, zou het risico aanzienlijk minder zijn. Er is dus wel degelijk sprake van een bepaalde relatie.

Nader onderzoek naar zwangerschapsdiabetes

De onderzoekers erkennen dat nader onderzoek zeker nodig is om definitieve uitspraken te kunnen doen. Wel blijkt dat zwangere vrouwen de kans op zwangerschapsdiabetes kunnen verminderen door hun gewichtstoename onder controle te houden. En dit kun je uiteraard bereiken door het hanteren van een gezond en evenwichtig eetpatroon. En daarnaast kan voldoend beweging uiteraard ook geen kwaad.

Nieuwe studie

Aan de nieuwe studie namen 854 vrouwen met zwangerschapsdiabetes deel. De vrouwen moesten een vragen lijst invullen waarin ze moesten aangeven hoeveel aardappelen ze gegeten hadden in het afgelopen jaar. Vrouwen die keer per week aardappelen hadden gegeten hadden 20% meer kans om zwangerschapsdiabetes te krijgen. Dit in vergelijking met vrouwen die minder dan 1 keer per week aardappelen hadden gegeten. In het vergelijken van de resultaten werd rekening gehouden met de BMI van de vrouwen. Als twee porties aardappelen werden vervangen door andere groenten, peulvruchten (zoals bonen, linzen en erwten) en volkoren producten, ging het risico weer met 9-12% omlaag.

Oorzaak van zwangerschapsdiabetes

Zoals gezegd willen de onderzoekers benadrukken dat aardappelen niet de oorzaak zijn van zwangerschapsdiabetes. Wel is het zo dat het eten van aardappelen een negatief effect kan hebben op de bloedsuikerspiegel. Het is aan de ene kant een product dat rijk is aan Vitamine C, kalium en voedingsvezels. Aan de andere kant bevatten ze grote hoeveelheden snel opneembaar zetmeel, wat een schadelijk effect kan hebben op het glucosemetabolisme.

Advies over voorkomen van zwangerschapsdiabetes

Er kunnen naar aanleiding van dit onderzoek nog geen definitieve conclusies getrokken worden. Het eten zetmeelrijke voedingsmiddelen, waaronder brood, pasta en rijst, en groenten en fruit is belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen. En dat is weer bevorderlijk voor een gezonde darmflora. Het advies is dan ook: variëren! Het eten van zetmeelrijke voedingsmiddelen is zeker belangrijk. Dat geldt ook voor aardappelen, Je zou dan bijvoorbeeld kunnen kiezen voor aardappelen in de schil. En voor de rest aanvullen met volkoren producten. En naast groente en fruit moeten zwangere vrouwen ook het slikken van foliumzuur niet vergeten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.