Een jodiumtekort tijdens de zwangerschap heeft gevolgen voor de taalontwikkeling van het kind

Jodium speelt een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Een jodiumtekort tijdens de zwangerschap moet dan ook voorkomen worden. Jodium komt van nature echter nauwelijks voor in onze voeding. Vandaar dat het toegevoegd wordt aan het zout en broodzout. Als een vrouw zwanger is, wordt echter vaak het advies gegeven de inname van zout te verminderen. Dit leidt weer tot een verminderde inname van jodium. Dat is op zich geen probleem, als het maar niet tot een tekort aan jodium leidt. Want uit recent onderzoek blijkt dat de inname van jodium door de zwangere vrouw een belangrijke rol speelt in de taalontwikkeling van haar kind.

Jodium en taalontwikkeling kind

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat een tekort aan jodium tijdens de zwangerschap een slechte invloed heeft op het deel van de hersenen van het kind dat verantwoordelijk is voor taal.

Deze studie werd uitgevoerd aan de universiteit van Tasmanië onder 228 kinderen. De kinderen waren allemaal geboren in een periode dat er sprake was van een jodiumtekort onder de bevolking. De kinderen van moeders, die tijdens de zwangerschap jodiumtekort hadden, presteerden slechter op het gebied van spelling. Toen deze kinderen in de kindertijd jodiumsupplementen toegediend kregen, werden de resultaten helaas niet beter. De onderzoekers trekken hieruit de conclusie dat het mineraal jodium van invloed is op het auditieve werkgeheugen tijdens de ontwikkeling van het brein. Het auditief geheugen is het vermogen om datgene wat je gehoord hebt, te onthouden. Als het auditief geheugen te kort is, betekent dit bijvoorbeeld dat het moeilijk is om opdrachten te onthouden. Zeker als er meerdere opdrachten achter elkaar gegeven worden.

Het is dus voor aanstaande moeders van belang ervoor te zorgen dat er tijdens de zwangerschap geen sprake is van een jodiumtekort. Als zwangere vrouw kun je dit op peil houden door de inname van pillen. Het eten van eieren, appels, sinaasappels, druiven, aardbeien en roomijs blijkt ook een positieve invloed te hebben op het jodiumniveau in je lichaam. Gezonde voeding is dan ook minstens zo belangrijk voor een gezond kind.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.