E sigaret tijdens de zwangerschap beter van niet

Roken tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden. Daar zullen de meeste aanstaande moeders wel van op de hoogte zijn. Maar hoe zit het dan met de e-sigaret? Veel zwangere vrouwen die moeite hebben met stoppen vragen zich af of de e-sigaret tijdens de zwangerschap kwaad kan.

Kan het roken van een e-sigaret tijdens de zwangerschap kwaad?

E-sigaretten zijn nog een vrij nieuw verschijnsel. Als gevolg daarvan is er nog weinig bekend over schadelijke gevolgen van de e-sigaret. Hier is nog geen serieus onderzoek naar gedaan. In tegenstelling tot gewoon roken. Naar de gevolgen van het gebruik van een e-sigaret tijdens de zwangerschap is zelfs nog geen enkel onderzoek gedaan.

Wat weten we dan wel?

 • Nicotine is slecht voor je baby. Zelfs in kleine hoeveelheden.
 • Er is slechts beperkt toezicht op e-sigaretten. Je weet dus niet zeker hoeveel nicotine en andere chemicaliën je binnen krijgt.
 • Nicotine vergroot de kans op vroeggeboorte of een miskraam.
 • Nicotine vergroot de kans op wiegendood en vele afwijkingen.
 • Nicotine vergroot de kans op een laag geboorte gewicht van de baby.
 • We kennen de gevolgen van andere chemicaliën in de e-sigaret niet. Het feit dat we het niet weten is ook een goede reden om het risico niet te nemen.

En de e-sigaret zonder nicotine dan?

Nicotine is dus slecht, maar er zijn ook e-sigaretten zonder nicotine. Een gewone sigaret bevat duizenden schadelijke stoffen. Een e-sigaret bevat in ieder geval minder verschillende stoffen. Daar lijkt iedereen het wel over eens. Het probleem is dat de e-sigaret weer andere stoffen bevat. Van veel van deze stoffen weten we simpelweg nog niet of het kwaad kan. Misschien is de e-sigaret zonder nicotine totaal onschuldig. Misschien is het nog veel schadelijker dan een gewone sigaret. De eerste signalen lijken wel aan te geven dat de e-sigaret longziektes veroorzaakt.

Zestig jaar geleden was er nog weinig bekend over de gevolgen van roken. Niemand keek er dan ook van op als een zwangere vrouw een sigaret rookte. Tegenwoordig ligt dat wel anders. Als we in 1950 hadden geweten wat we nu weten, had dat vele babylevens gered. De moeders van toen wisten niet beter. Je kan ze dus ook weinig verwijten. Maar moeten we nu dezelfde fout maken met de e-sigaret tijdens de zwangerschap? Je kunt beter voor een gezonde leefstijl kiezen, zodat jouw kindje zijn moeder zo lang mogelijk bij zich heeft.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One reply on “E-sigaret tijdens de zwangerschap? Beter van niet.”

 • Vincent Gorissen
  4 oktober 2016 at 14:25

  mmm nee lijkt mij ook niet echt bevorderlijk voor de baby.