Complicaties tijdens zwangerschap bij vrouwen met een aangeboren hartafwijking

Onderzoek heeft aangetoond dat het risico op complicaties bij vrouwen met een aangeboren hartafwijking verhoogd is. Dit geldt voor zowel het kind als de aanstaande moeder. Het onderzoek, gesteund door de Hartstichting, werd uitgevoerd door Dr. Ali Balci in 2012.

Uitkomsten onder naar gevolgen aangeboren hartafwijking van de moeder

Uit het onderzoek blijkt dat het risico op complicaties door aangeboren hartafwijkingen in het algemeen verhoogd is, zeker wanneer de moeder hartmedicatie gebruikt. Hartritmestoornis en verhoogde bloeddruk zijn de meest voorkomende complicaties bij de moeders. Voor het kind zijn vroeggeboorte, groeivertraging en sterfte de belangrijkste bedreigingen. Balci stelt vast dat de weerstand in de bloedvaten van de baarmoeder en de navelstreng bij vrouwen met een aangeboren hartafwijking hoger is dan bij gezonde vrouwen. Dit vergroot het risico op complicaties. Van de bestaande risicoschattingsmodellen blijkt het aangepaste model van de Wereld Gezondheidsorganisatie het meest adequate, zo concludeert de promovendus.

Gezondheidsproblemen vrouwen met een aangeboren hartafwijking

Bij aanstaande moeders met een aangeboren hartafwijking zijn de baarmoeder, placenta, en dus ook de baby minder goed doorbloed. Dit in vergelijking met gezonde vrouwen. Deze verminderde doorbloeding vergroot de kans op gezondheidsproblemen bij de moeder en haar ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Wanneer de vrouw medicijnen slikt voor haar aangeboren hartproblemen blijkt dit de kans op complicaties nog verder te verhogen. In het geval van de aanstaande moeder moet je denken aan hartritmestoornissen en een verhoogde bloeddruk. Bij de baby kan een vroeggeboorte, een groeiachterstand een ernstig gevolg zijn van de hartproblemen. In het ergste geval kan het ongeboren kindje komen te overlijden.

Balci stelt vast dat de weerstand in de bloedvaten van de baarmoeder en de navelstreng hoger is dan bij gezonde vrouwen. Dit vergroot het risico op complicaties.

Betere zorg

Het onderzoek laat zien dat bij 11% van deze categorie zwangere vrouwen last kunnen krijgen van complicaties. Ter vergelijking: bij gezonde vrouwen ligt dit percentage een aanzienlijk stuk lager, namelijk minder dan 1%.

De inzichten uit dit onderzoek kunnen cardiologen, gynaecologen, verloskundigen, huisartsen, anesthesiologen en kinderartsen helpen om risico’s beter in te schatten en de zorg aan deze vrouwen te verbeteren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.