Foliumzuur tijdens de zwangerschap

De Voedings- en de Gezondheidsraad adviseren het gebruik van foliumzuur (vitamine B11) vanaf de eerste 4 weken voor de gewenste zwangerschap tot en met de eerste 8 weken van de zwangerschap. In de eerste weken wordt de basis van het zenuwstelsel gelegd, een proces dat meestal goed verloopt. Op 1 van de 700 gevallen ontstaan er echter aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld een open ruggetje). Door het gebruik van foliumzuur neemt deze kans met 50% af.

Extra foliumzuur tijdens de zwangerschap

De vitamine foliumzuur zit in veel voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in verse groenten, fruit, aardappelen, volkoren producten en zuivel. Als je gevarieerd eet, krijg je voldoende foliumzuur binnen. Maar aan het begin van je zwangerschap heb je extra foliumzuur nodig. Het eten van veel voedingsmiddelen met foliumzuur is dan niet genoeg. Een zwangere vrouw zou daarvoor bijvoorbeeld elke dag 50 bruine boterhammen moeten eten. Of 5 kilo aardappelen. Het is dus beter om door middel van een voedingssupplement de benodigde extra dosis tot je te nemen.

Waar is foliumzuur goed voor?

Foliumzuur helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en bevordert ook de werking van de zenuwen. Het speelt dus gedurende je hele leven een belangrijke rol in je lichaam. Tijdens je zwangerschap is het daarnaast ook nog ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van de baby.

Belang van foliumzuur tijdens je zwangerschap

Foliumzuur is vooral tijdens de eerste weken van je zwangerschap belangrijk. Aangezien je nooit precies kan plannen wanneer je zwanger wordt is het daarom goed om al extra foliumzuur te slikken als je zwanger wilt worden.

Een tekort tijdens de eerste periode van de zwangerschap kan problemen geven bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals:

  • Open ruggetje
  • Hartafwijkingen
  • Hazenlip
  • Het niet volledig ontwikkelen van de hersenen

Om de kans op deze aandoeningen te verkleinen is het slikken van foliumzuur tijdens de zwangerschap dus erg belangrijk.

Wanneer moet je beginnen met het slikken van extra foliumzuur

Omdat het moeilijk te voorspellen is wanneer een vrouw precies zwanger raakt, is het aan te raden om met het slikken van foliumzuur te beginnen zodra de anticonceptie gestopt wordt. Ook als het langer duurt voordat er sprake is van een zwangerschap, is het raadzaam om foliumzuur te blijven slikken. Na 8 weken zwangerschap (10 weken na de laatste menstruatie) kan met het gebruik van foliumzuur gestopt worden. Foliumzuur is met en zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en ook bij de drogist. Tabletten met 0,4 of 0,5 mg foliumzuur (de aangeraden hoeveelheid) zijn niet schadelijk voor moeder en kind. Deze dosering is ook niet schadelijk als je de tabletten maandenlang gebruikt.

Bijwerkingen foliumzuur

In veruit de meeste gevallen zal het slikken van extra foliumzuur geen bijwerkingen geven. Het komt namelijk al voor in veel soorten groentes en fruit, maar ook in enkele vleessoorten. Sommige mensen kunnen overgevoelig zijn voor foliumzuur. Dit uit zich meestal in huiduitslag, jeuk en koorts. Mocht je hier last van krijgen, dan is het verstandig om even contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts kan je dan adviseren of het verstandig is om extra foliumzuur te blijven slikken, of juist niet. Deze overgevoeligheid is echter erg zeldzaam. Minder dan 1% van de mensen heeft hier last van.

Overdosering foliumzuur

Meestal treden bijwerkingen van foliumzuur pas op als je er veel te veel van inneemt. We hebben het dan over hoeveelheden van meer dan 15 milligram per dag. Een tablet bevat, afhankelijk van het merk, meestal 0,4 tot 0,5 milligram. Hiervan mag je er meestal één per dag slikken.

Bij ernstige overdosering kan je last krijgen van maag- en darmklachten. Daarnaast kan het invloed hebben op je slaap, gemoedstoestand en concentratievermogen. Zoals gezegd treden deze klachten pas op als je veel te veel foliumzuur binnenkrijgt.

Foliumzuur kopen

Voedingssupplementen met foliumzuur zijn bij alle drogisterijen en veel supermarkten te verkrijgen. Er zijn ook speciale zwangerschapsvitamines die naast foliumzuur nog andere vitamines bevatten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.